Krönika
1 mars 15:44

Öppnas en spricka i guldmuren?

LedareAtt ha ett enastående guldlag innebär inte bara fördelar - Ridsports chefredaktör Catharina Hansson menar att ett sådant starkt landslag även håller undan nya talanger. "Kanske öppnas en spricka på glänt när Peders legendariska All In nu pensionerats", funderar Catharina.

Öppnas en spricka i guldmuren?
Catharina Hansson är Ridsports chefredaktör. Foto: Theresia J Köhlin

Nationalskatterna Malin, Peder och Henrik, med stöd av silverrävarna Rolf-Göran och Jens, är kanske ett av världens äldsta landslag – alla sporter inräknade. Men det växer ingen mossa på dessa blixtsnabbt rullande stenar, som gått från guld till guld till guld i de stora mästerskapen.  Vi får se till att njuta allt vi kan av varje år i den här nya guldåldern för svensk ridsport som de bjuder oss på.  

Men kanske kan man känna att den här monumentala guldmuren inte bara håller undan allt internationellt motstånd, utan också alla nya talanger. OS-guldlaget i Tokyo 2021 var delvis samma ryttare som tog lagsilver i Aten 17 år tidigare. Det måste till sprickor i guldmuren för att ljuset ska komma in! Ljus som behövs för att nya superstjärnor ska växa fram. 

Vi får se till att njuta allt vi kan av varje år i den här nya guldåldern för svensk ridsport.

Kanske öppnas en spricka på glänt när Peders legendariska All In nu pensioneras. Åtminstone kommer Peder just i år att ha en lite lugnare satsning. 

Talanger saknas ju inte. Här finns inte minst Wilma Hellström, som verkligen kan slå in en kil mellan de rullande stenarna. Det var en sällsam känsla att se hennes ritt i Lyon. Känslan av att se en stjärna ta plats på världsscenen. Där klev hon rakt in och tog dyrbara poäng redan i sin världscupdebut! Hon red som en världsstjärna, balanserat, väl avvägt, som om hon aldrig gjort annat och efter GHS är biljetten till Omaha och världscupfinalen i hamn.

Det kan vara ett tufft jobb att vara sportjournalist och intervjua idrottare som hellre använder kroppen än snackar. Men det gäller inte oss – här är det bara att trycka på en knapp och ta emot kunskap, analyser och oneliners.

Det går inte att nog säga vad den här årsrika guldmuren betyder för sporten. Generösa ryttare som bjuder på sig själva och sin erfarenhet. Ett lok som drar sporten framåt, inspirerar nya ryttare och är fantastiska reklampelare för hela ridsport-Sverige. 

Kanske öppnas en spricka på glänt när Peders legendariska All In nu pensioneras.

Ja, det blev en nästan sentimental ledare den här gången. Så kan det bli när man nås av nyheten att en ikon som ”Allan” går i pension!

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden