Sverige
10 mars 11:39
Ridsportplus

Ordföranden om SvRF:s underskott: ”Helt enligt plan”

Ekonomi2022 års bokslut för Svenska Ridsportförbundet visar ett underskott på 7,4 miljoner.
− Det var helt planerat och handlar om att en ideell organisation bara får ha ett begränsat eget kapital, säger ordförande Ulf Brömster.

Ordföranden om SvRF:s underskott: ”Helt enligt plan”
Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster i samband med att idrottsminister Jacob Forssmed besökte Ulf Brömster och Jakob Forsmed Nyby-Torshälla Ridklubb. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

År 2021 slutade med ett överskott på närmare 5,3 miljoner. I fjol, när verksamhet på alla plan åter var i gång efter pandemin, blev det ett underskott på drygt 7,4 miljoner.

− Under pandemiåren fick vi stora positiva resultat, så planen inför 2022 var att minska överskottet med sex miljoner. Nu landade det på 7,4 miljoner, varav 1,4 miljoner var oplanerade kostnader för nya hemsidor till förbundet och distrikten, eftersom Riksidrottsförbundet valde att avveckla den plattform för hemsidor som många idrottsförbund och föreningar använde. säger Svenska Ridsportförbundets ordförande Ulf Brömster.

Högt pris för tränarmålet

I fjol försvann även 600 000 kronor till advokatkostnader i samband med avslutningen av tvisten i tränarmålet, 400 000 kronor i ersättning till tränarens advokater och 200 000 kronor till förbundets advokater. Totalt har tränarmålet kostat Svenska Ridsportförbundet över två miljoner.
− Övriga kostnader har tagits på tidigare år, säger Ulf Brömster.

Efter 2022 har SvRF 31,2 miljoner i eget kapital. Om förbundet ska följa Riksidrottsförbundets riktlinjer bör det egna kapitalet inte vara större än vad som behövs för att driva verksamheten i förbundet under sex månader, och det motsvarar 20 miljoner.

Måste spendera mer än vad som kommer in

Därmed har SvRF den angenäma uppgiften att spendera mer än vad som kommer in även i framtiden. För 2023 har förbundsstyrelsen lagt en budget med ett beräknat underskott på tre miljoner.

− Det betyder att vi kan leverera mer verksamhet och mera stöd till föreningarna. Sedan har vi också ett EM-år framför oss i år, och så småningom ett VM, och de åren blir våra kostnader högre än under OS-åren, då Svenska Olympiska Kommittén finansierar deltagandet.

Om vi inte gör en successiv höjning, drar kostnaderna i väg och vi tvingas på sikt göra en större höjning

Ulf Brömster

Trots överskottet i kassan har förbundsstyrelsen lagt förslag på höjningar av medlemsavgiften från 112 till 120 kronor år 2025 och 2026.

− Om vi har en inflation på tio procent och inte gör en successiv höjning, drar kostnaderna i väg och vi tvingas på sikt göra en större höjning, säger Ulf Brömster.

Kränkningarna påverkar sponsorsarbetet

I fjol fick Ridsportförbundet in 20,8 miljoner i sponsorintäkter, vilket ungefär är i paritet med licensintäkterna, som landade på 22,7 miljoner.

Arbetet med sponsorerna har påverkats av uppmärksamheten kring de negativa sidorna av ridsporten, säger Ulf Brömster.

2022 års bokslut

Ridsportförbundets ekonomi

Under 2022 hade Svenska Ridsportförbundet intäkter på drygt 132 miljoner (132 491 000 kronor) och utgifter på drygt 140 miljoner (140 408 000).
Årets resultat blev ett underskott på 7 447 000 kronor.

Huvudsakliga intäkter

Licenser 22 768 tkr
Försäljning 2 896 tkr
Sponsorintäkter 20 829 tkr
Annonsintäkter 1 397 tkr
Kurs- och anmälningsavgifter 3 536 tkr
Offentligrättsliga bidrag 34 736 tkr
Gåvor och övriga bidrag 14 835 tkr
Medlemsavgifter och medlemsförsäkringar 29 229 tkr
Övriga verksamhetsintäkter 2 217 tkr

Huvudsakliga kostnader

Medlemsförsäkring -11 175 tkr
Lämnade bidrag klubbar/distrikt/anläggning -9 417 tkr
Verksamhetens kostnader -70 928 tkr
Övriga externa kostnader -8 895 tkr
Personalkostnader -39 939 tkr
Avskrivningar materiella anläggningstillgångar -55 tkr

För fullständig resultatredovisning se bokslutet på Svenska Ridsportförbundets hemsida.

Expandera

− Diskussionen är positiv, för vi måste få upp det här till ytan, men det påverkar givetvis vårt arbete med båda nya och befintliga sponsorer.  Våra sponsorer ser mycket allvarligt på händelserna som har rapporterats. Vi håller tät kontakt och informerar om vårt arbete och de åtgärder som vidtagits. Vi upplever ett stöd från våra sponsorer och vi är överens om att ridsporten måste vara en trygg plats för alla.

− Med tanke på svensk ridsports exempellösa framgångar borde vi kanske fått ännu större genomslag hos framtida sponsorer, men då får man komma ihåg att ridsporten ändå i mångas ögon är en nischad verksamhet, säger Ulf Brömster.

Här finns bokslut och andra handlingar till stämman i maj.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden