Sportnytt
24 mars 2020 16:13

OS-reaktioner: ”Klokt, men fruktansvärt tråkigt”

OS 2020Beskedet att OS i Tokyo flyttas fram var långt ifrån oväntat, säger landslagsledare och ryttare. Men trots det är känslorna dämpade hos de som var OS-aktuella och frågetecknen börjar nu dyka upp - vad händer med OS-kvalen och de planerade Europamästerskapen under 2021?

OS-reaktioner: ”Klokt, men fruktansvärt tråkigt”
Ryttare och ledare är överens om att beslutet om att flytta OS är klokt. Foto:iStock

Malin Baryard-Johnsson är dämpad när Ridsport når henne ett par minuter efter IOK:s besked.
– Men det var inte helt oväntat. Med tanke på världsläget känns det som ett klokt beslut, nu har vi det viktigaste framför oss, nämligen att få bukt med viruset och få tillbaka en normal vardag. Samtidigt, som idrottare är OS en tävling som jag har sett fram emot i fyra år, så visst känns det fruktansvärt tråkigt just nu, säger hon.

När tävling efter tävling ställts in innebär det en annan vardag för tävlingsryttarna.
–  Det är klart att det blir väldigt annorlunda när man saknar inrutad plan med tävlingar och träningar. Samtidigt, hästar mår bäst av att tränas och jag är lyckligt lottad som får jobba med just det här och som kan fortsätta med mitt jobb, i en verklighet där väldigt många människor blir väldigt hårt drabbade, säger Malin Baryard som dock ser just HM Indiana som sin OS-häst även 2021.

– Indiana hon har minst två OS kvar i kroppen, hon är bara i början av sin karriär, säger Malin Baryard Johnsson.

Inte heller Patrik Kittel blev särskilt förvånad.
– Det var ju inte oväntat även om det just nu känns som om luften gått ur lite. Men när beskedet kom att flera nationer började backa ur, då insåg jag att det här kommer aldrig att gå. Personligen hade jag hoppats på oktober, ett och halvt år känns väldigt långt fram just nu. Samtidigt har jag all förståelse för att vi måste få pandemin under kontroll och hitta ett vaccin, säger han.

Även Patrik Kittel känner sig väl beriden.
– Ja, Welly (Well Done de la Roche CMF) är i fin form och kommer absolut att kunna gå OS nästa år. Däremot blir det med stor sannolikhet en förändring bland många ekipage i startlistorna, då en del hästar kommer att vara för gamla nästa år. Och vi lär också få se en hel del nya uppstickare, säger Kittel.

Fälttävlans förbundskapten Fredrik Bergendorff menar att det nu är upp till FEI att ta fram vägen mot det nya OS-datumet.
– Beslutet kom inte helt oväntat, det var ju ett av ett par troliga alternativ. De senaste veckorna har det känts som om det skulle bli svårt att genomföra OS. Det går inte göra så mycket annat, det är mycket viktigare att rädda liv och ta hand om smittan, än att vi tävlar. Även om vi själva tycker det är väldigt viktigt, konstaterar han.
– För några timmar sedan tävlade vi mot sommaren 2020, nu är det istället sommaren 2021. Vi får väl se här de närmaste dagarna vad det betyder för struktur och organisation – vi tränar på rätt bra hemma för tillfället men vi har inga tävlingar just nu. Allt beror på när tävlingarna kommer igång, när vi kan göra en mer exakt plan fram mot sommaren 2021.

Vad tror du om OS-kvalen, som ju är en färskvara?
– Det är något som FEI får tänka till om. Det känns rätt skönt, jag behöver inte tänka så mycket egentligen utan bara göra som de säger.

Bo Jenå, dressyrens kapten, konstaterar att det blir ett annorlunda år.
– Jag tycker givetvis att det är ett klokt beslut, även om det samtidigt är väldigt, väldigt tråkigt. Ryttarna och alla runt omkring har laddat i fyra år för att vara på absolut toppnivå i juli i år och istället blir det en tävlingssäsong som ingen vet hur den kommer att se ut. Det blir ett annorlunda år för alla men världsläget måste gå i första hand så man inte tar några som helst risker för alla inblandade, säger han.

En knapp timme efter beskedet från IOK har Bo Jenå redan skissat på en kortsiktig plan.
– Nu i eftermiddag kommer jag tillsammans med landslagstränare Louise ”Lussan” Nathorst att sätta mig och ringa runt till alla landslagsryttare och stämma av läget med dem. Det handlar för oss nu om att hjälpa till att bygga upp både kortsiktiga och långsiktiga mål för att varken överträna hästarna eller göra för lite, säger han.

Ludwig Svennerstål har ridit två OS i fälttävlan, men känner sig rätt tom efter beskedet om flytt.
– Jag vet faktiskt inte riktigt vad jag tycker om beslutet. Man har jobbat mot det här så länge nu, med hästägare och sponsorer, lagt upp sitt arbete mot OS. Det blir väldigt konstigt när de förlänger det ett år. Det handlar om väldigt mycket pengar – normalt sett så brukar jag sälja ett par hästar men nu har jag valt att behålla några hästar med sikte på just OS, för att försöka göra något riktigt riktigt bra där. Då är ett år extra väldigt lång tid. Men det är ju samma för alla, konstaterar han.

– Att flytta OS är ju egentligen det rätta valet, så det är väl inte så mycket att säga om det. Men man får tänka om i sin satsning.

Hoppryttaren Henrik von Eckermann har tidigare sagt att han verkligen hoppades på att OS skulle bli av, men nu blir det alltså ett år senare. 
– Det var väl ingen som ville att det skulle bli så här, men nu är det ju som det är. Någonstans kunde man ju tänka sig att det här skulle ske, så det kom ju inte som en stor överraskning. Vi kan inte ändra på det, man får tänka positivt – varje dag som vi sitter i karantän kommer vi en dag närmare att komma ur den. Jag hoppas att de vanliga tävlingarna kommer igång snart och att det vanliga livet kommer tillbaka, då är man glad för det. Om ett OS kommer ett år senare, så är det väl inget problem. Det är bara att köra på.

Hur går tankarna om Toveks Mary Lou och ett OS 2021?
– Det är ju omöjligt att säga egentligen, jag vet ju inte hur situationen hade sett ut om tre månader heller. Hon är 15 år, så självklart är hon på sluttampen, men omöjligt är det inte. Det är så långt kvar till dess.

Niklas Lindbäck, mångårig mästerskapsryttare i fälttävlan, är inte förvånad över beslutet men tycker att man kunde avvaktat ett tag till.

Niklaslindback_rt
Niklas Lindbäck. Foto: Roland Thunholm

-Vi kunde kanske suttit stilla i båten ett tag till tror jag, man hade kanske inte behövt bestämma det här riktigt än. Men det är ju hur jag ser på det, när jag utgår från mig själv. Utgångspunkterna ser ju olika ut, beroende på om man har en yngre eller äldre häst. Men så är det ju alltid. Det svåra är ju att ingen vet vad som händer.

– Beslutet var väl rätt väntat. Det är alltid synd, man är laddad inför det och det har varit en lång resa – men man får se det positiva, nu har vi ännu mer tid att träna och bli ännu bättre. Det finns ju en del frågetecken såklart, som vad händer till exempel med EM nästa år. När det väl drar igång får man lägga upp en plan för att förbereda hästarna för nästa år.

Niklas Lindbäcks mästerskapshäst Focus Filiocus är 13 år i år.
– Min häst är i en bra ålder, men visst – åren går och de blir inte yngre. Focus är bra på gång så visst hade jag gärna tävlat i år, men nu får vi se det som att vi har det ett helt år till på oss att träna.

Emelie Samuelsson Radell/Lina Nydahl

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden