Sportnytt
24 februari 2020 16:50

Krympta OS-lagen ger huvudbry för förbundskaptenerna

OS 2020Tre ryttare i varje lag och en reserv. Det är vad förbundskaptenerna har att förhålla sig till inför uttagningen till OS i Tokyo. ”Det blir omöjligt att undvika konkurrens. Det är ingen som abonnerar på någon plats även om man kan tro det”, sade Henrik Ankarcrona på Ridsportförbundets presskonferens under Gothenburg Horse Show.

Krympta OS-lagen ger huvudbry för förbundskaptenerna
Än så länge är de glada, de tre förbundskaptenerna Bo Jenå, Agneta Aronsson och Henrik Ankarcrona. Foto: Anna Nyberg

Det handlade mycket om OS i Tokyo på Svenska Ridsportförbundets presskonferens. Förbundskaptenerna för hoppning och dressyr hade en hel del funderingar kring följderna av det nya formatet.
− De tunga länderna inom ridsport gillar inte nya formatet med tre i laget, sade dressyrens Bo Jenå.
− Vi såg i Rotterdam i fjol hur det blev när några tyskar inte gick bra i första klassen. Allt blir mer sårbart med bara tre.

Att lagdressyren avgörs i Grand Prix Special tror Jenå dock är en fördel för Sverige.
− Om laget hade räknats i Specialen vid VM i Tryon hade vi tagit silver. Nu får vi koncentrera oss på de klasserna under utesäsongen, som börjar i Hagen i april.

Konkurrens om platserna

Hoppningens förbundskapten Henrik Ankarcrona såg fram mot en intressant säsong att planera.
− Nations cup är otroligt ihoptryckt med omgångar i tät följd från mitten av maj, och sedan ska OS-laget presenteras runt midsommar, vilket betyder att OS-hästarna troligen inte kommer att gå Falsterbo utom möjligtvis någon kringklass.

När det gäller laguttagningen konstaterade Ankarcrona att det blir omöjligt att undvika konkurrens.
− Jag hoppas att det blir svårt att ta ut laget. Det är ingen som abonnerar på någon plats även om man kan tro det.
− OS är det största vi har, men det är inget mästerskap där hästarna ska gå sex rundor, så de behöver inte den mästerskapsrutinen.

Rutin räcker längst

Det är tre lagryttare och en individuell som ska fram.
− Den som kommer som nummer fem kommer inte vara nöjd, och det ska de inte vara. Men jag kommer att ha en dialog med ryttarna hela tiden kring detta, sade Ankarcrona, som också berättade vad som avgör i slutändan.
− Rutin är det som räcker längst, liksom hur ryttarna hanterat att vara under press.

På presskonferensen medverkade också paradressyrens förbundskapten Agneta Aronsson, som berättade att det på Paralympics fortfarande är fyra ryttare i lagen. Sverige har kvalat ett lag och fyra pararyttare kommer att få åka till Tokyo efter uttagningar på internationella tävlingar.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden