Världen
28 december 2019 19:15
Ridsportplus

Stephanie Holmén: ”Det var stenhårt redan innan”

UtslagsgivandeOS i Tokyo 2020 kommer att bli en nagelbitare utan dess like. Det nya formatet med tre ryttare i varje lag och inga strykresultat var på tapeten redan inför OS i Rio – och i Tokyo blir det verklighet. Ridsport har frågat förbundskaptenerna Fredrik Bergendorff och Bo Jenå samt landslagsryttaren Stephanie Holmén om Sveriges chanser och känslan kring det nya upplägget.

Stephanie Holmén: ”Det var stenhårt redan innan”
Malin Baryard-Johnsson framför de olympiska ringarna i Rio. Foto: Bildbyrån

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Med bara ett par dagar kvar tills nyårsklockorna klämtar stiger pulsen inför årets stora ridsporthändelse – OS i Tokyo 2020. Speciellt om man är förbundskapten eller landslagsryttare i någon av de tre olympiska ridsportgrenarna. Säsongen är strax igång och från mitten av juni är det dags för laguttagning, men på andra premisser än tidigare.

    Att ”toppa” laget har nämligen fått en skarpare innebörd när det nya OS-formatet med tre ryttare i laget och inga strykresultat träder i kraft i Tokyo. Syftet är bland annat att göra tävlingsmomentet mer publikfriande och skapa större spänning.
    – Jag tycker det är spännande som det är med fyra ryttare. Då har åtminstone en råd att göra lite sämre resultat. Nu finns det inget utrymme alls för att göra misstag, säger Stephanie Holmén som ingår i hoppningens A-trupp tillsammans med fem andra ryttare.

    – Dessutom kommer det att bli mycket hårdare att ta sig dit och det finns många före mig på listan. Men jag är stolt och hedrad bara över att få stå med, fortsätter Stephanie Holmén.

    Större press

    Ridsport
    Fredrik Bergendorf är redo för Tokyo. Foto: Roland Thunholm

    Fredrik Bergendorff, förbundskaptenen i fälttävlan, ser också att utrymmet för misstag är borta med det nya OS-formatet, som tvingar alla att tänka mer taktiskt.
    – Att misslyckas fungerar inte längre, men vi behöver ändå gå fullt ut. Frågan är bara om det går att gå på 90 procent i stället för 98 och få in alla ryttare, utan att göra misstag. Hur stora chanser tar vi och hur säkert rider vi? Det är det som alla nationer måste försöka klura ut, säger Fredrik Bergendorff.

    Dressyrens förbundskapten Bo Jenå konstaterar krasst att utomhussäsongen är väldigt kort innan det är laguttagning. Sista veckan i april är det stortävlingen i tyska Hagen, därefter är det Aachen och sedan är det dags att ta ut laget.
    –  Vi vill ju hinna förbereda oss i tid. Att det bara är tre i laget ställer ju också högre krav på de som blir uttagna. Man kan inte längre förlita sig på att en fjärde ryttare ska göra en bra prestation. Men det är ju lika för alla och vi jobbar på med de förutsättningar som finns. Ryttarna har börjat vänja sig vid tanken och vi har en väldigt bra lagsammanhållning, säger Bo Jenå.

    Peder Fredricson, Nick Skelton och Eric Lamaze på prispallen i Rio de Janeiro.
    Peder Fredricson, Nick Skelton och Eric Lamaze på prispallen i Rio de Janeiro. Foto: Roland Thunholm

    Kan gynna Sverige

    Just lagsammanhållningen tror Fredrik Bergendorff är något som kan gynna Sverige i fälttävlan.
    – Många länder har många fler ryttare att välja mellan plus att de ryttare jag har att arbeta med är väldigt bra. Vi har ett mycket starkt lag som kommer att jobba tillsammans.

    Även om hoppryttarna också är sammansvetsade, tror Stephanie Holmén att det kan vara en tuff nöt att knäcka om exempelvis förstaryttaren får problem.
    – Det är klart att det kan vara svårt för resterande ryttare att hålla motivationen och glöden uppe om man blir borträknad direkt.

    Dagsformen avgör

    Fredrik Bergendorff luftar samtidigt en viss oro över om det nya formatet kanske är för utslagsgivande.
    – Är detta det bästa sättet? Vinner verkligen det bästa laget? Det hoppas jag innerligen. Säga vad man vill, men på ett sätt har det absolut blivit lättare. Det är de tre ryttarna som gäller, det finns ingen fjärde ryttare att räkna bort. Rider vi så bra vi kan och som vi gjort förut, då är chansen större att det här hjälper oss än stjälper oss.

    Ridsport
    Bo Jenå leder dressyrlandslaget mot OS i Tokyo. Foto: Roland Thunholm

    Att det kan bli en rysare för de stora dressyrnationerna som brukar ta medalj är absolut fallet, tror Bo Jenå.
    – Det såg vi inte minst i Rotterdam. Där var det flera av de säkra som inte hade någon lyckad dag i Grand Prixen. Är det något som inte stämmer den dagen, då är man borta.

    Stephanie Holmén är inne på samma spår:
    – Givetvis får det lag åka där man har störst förhoppningar om att allihop ska göra toppresultat. Men laget med de tre bästa ryttarna för dagen vinner ju såklart. Man kan inte räkna med att alla är på topp varje dag och i vår sport håller vi på med levande djur, det är inga maskiner.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 99 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden