Världen
21 april 2021 12:17

OS-ryttare avstängd i tre år för djurplågeri

Fällande domPonnyn hade, enligt den brasilianske OS-ryttaren, bitit dottern och skulle ”korrigeras”. Händelsen filmades och spreds via sociala medier. Nu har FEI-tribunalen dömt dressyrryttaren till avstängning i tre år.

OS-ryttare avstängd i tre år för djurplågeri
Filmen visar hård ridning, med kraftiga ryck i munnen och en alldeles för stor och tung ryttare för den lilla ponnyn.

FEI-tribunalen har fattat sitt slutgiltiga beslut gällande den brasilianske dressyrryttaren Leandro Aparecido Da Silva, som skulle korrigera sin dotters lilla ponny efter att den enligt OS-ryttaren bitit dottern. Detta gjordes bland annat med hårda ryck i munnen av den oproportionerligt store mannen på den lilla ponnyns rygg. Alltihop filmades och publicerades i somras, varpå först Brasiliens ridsportförbund och sedan FEI startade en utredning om misstänkt djurplågeri.

Nu har domen fallit och OS-ryttaren stängs av för ”horse abuse” i tre år. Han får även betala böter på motsvarande 46 000 svenska kronor samt rättegångskostnader på cirka 18 000 kronor. Videoklippet med hästmisshandeln delades flitigt på sociala medier och Leandro Aparecido Da Silva har medgivit att det är han som rider ponnyn på filmen.

OS-ryttaren har nu knappt tre veckor på sig att överklaga saken till idrottens skiljedomstol CAS, Court of Arbitration for Sport.

Här kan du läsa hela domslutet från FEI.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden