Världen
7 augusti 2020 10:35

OS-ryttare utreds för misstänkt djurplågeri

BrasilienOS-ryttaren skulle korrigera dotterns lilla ponny. Detta gjordes med bland annat hårda ryck i munnen av den alltför store mannen på ponnyns rygg. Alltihop filmades och publicerades flera månader senare. Nu utreds händelsen som djurplågeri.

OS-ryttare utreds för misstänkt djurplågeri
Bilden är tagen i ett annat sammanhang och hästen på bilden har ingenting med artikeln att göra. Arkivbild: Roland Thunholm

Det var Eurodressage som var först med att berätta om händelsen som gäller en brasiliansk OS-ryttare i dressyr.

En film lades nyligen upp på sociala medier där OS-ryttaren rider en mycket liten ponny. Ponnyn hade, enligt ryttaren, bitit ryttarens dotter och skulle ”korrigeras”. Filmen visar hård ridning, med kraftiga ryck i munnen och en alldeles för stor och tung ryttare för den lilla ponnyn.

En annan film visar när ponnyn rids av en för stor man som hoppar den med resultat att ponnyn gör ett så kallat rotationsfall och landar på nacke och rygg.

Filmerna har fått stor uppmärksamhet i sociala medier och i brasiliansk media. Brasiliens ridsportförbund har påbörjat en utredning av OS-ryttaren. Utredningen gäller om ryttaren har gjort sig skyldig till djurplågeri eller inte. Skulle han befinnas skyldig kan han komma att stängas av från tävlande. Enligt Eurodressage kommer Internationella Ridsportförbundet, FEI, att agera på något sätt efter att utredningen är klar.

Det vanliga rättssystemet i Brasilien är utformat på ett annat sätt än det svenska och djurplågeri räknas som miljöbrott. Det är oklart om ovanstående händelser kan anses brottsliga enligt denna lagstiftning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden