Avel
19 februari 2018 17:30
Ridsportplus

Ovanligt med linjeavel inom dressyren

LinjeavelOfta beskrivs det som mycket vanligt och populärt att arbeta med dubblering av kända anfäder även inom gångartsaveln, till exempel Donnerhall-blodet. 2015 års kull av unga hingstar i Europas ledande förbund vittnar om något helt annat.

Ovanligt med linjeavel inom dressyren
Ferro och Flemmingh finns dubbelt i stammen hos Franklin, här under Severo Jurado Lopez. En Franklinson blev förste reservsegrare hos KWPN i år. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Faktum är att det är så låg grad av linjeavel i det axplock av Europas blivande dressyrhästar och avelshingstar att det inte ens går att se på dem med samma skala som för de hoppstammade individerna. Inavelskoefficientens median för de lite över 330 unga hingstarna ligger på 0,87, vilket är otroligt lågt. Det är bara i ett enda förbund – Oldenburg – som så stor andel som 24 procent har en koefficient över 3.

I KWPN är det endast 15 procent och här visas flest gångartstammade individer i hela Europa. Av 334 unga hingstar finns det endast 23 som har en koefficient över 4.

Matadoren Fürstenball (Old f -06 e Fürst Heinrich u Maradonna e Donnerhall) har en koefficient på 6,40 genom Donnerhall som morfar och farmors far. När han läggs på ston med D-blod blir det per definition påfyllning.

Fakta

Inavel och avkommor

 

Inavel är parning mellan släktingar och kan kvantifieras med inavelskoefficienten. Den räknas fram genom en formel för hur många släktled som är gemensamma. 

Inavelskoefficient under 2 är som regel ingenting för uppfödaren att fundera över.

Ett värde mellan 2 och 4 bör beaktas vid avel, för att inte omedvetet förhöja inavelsgraden – om det inte är linjeavel du som uppfödare vill prova.

När inavelskoefficienten är över 4 betyder det vanligtvis att släktskapet finns inom de tre första leden i härstamningen. Om en hingst med över 4 betäcker ett sto utan några gemensamma släktingar, sjunker inavelskoefficienten drastiskt för avkomman. 

Inavel i populationer kan resultera i inavelsdepression, minskad reproduktion och minskad överlevnad. Var gränserna går för det här är svårt att avgöra.

Expandera

Bland yngre fäder med hög in­avelskoefficient, 9,86, finns populäre Ampère-sonen Franklin som har Ferro i andra och tredje led samt Flemmingh två gånger i tredje led.

Klosterhof Medingens hingst Deveraux (BHHS f -07 e Depardieu u Donata K e Donnerhall) har en koefficient på 6,49 procent och är linjeavlad på Donnerhall. Det ger förekomst i tredje och dubbelt i fjärde led.

Ser mer till individ

De olika nämnderna i avelsförbunden ser mer till individ än till släktskap. En hög inavelskoefficient är inte hindrande om egenskaperna i övrigt är tilltalande. Följderna får enskilda uppfödare ansvara för genom ansvarsfulla val.

I årgången 2015 finns det en individ med koefficient 9,38, som godkändes i Oldenburg, och det är Ferdades (Old f -15 e Fürstenball u Daylight e Donnerhall). Ferdades är linjeavlad på Donnerhall som morfar, farmors far och farfars mors far. I samma stall finns en annan av dem med högre koefficient om än inte i samma klass, For Sure (Hann f -15 e Finest u Dorina e De Niro). Han är linjeavlad på Donnerhall och Weltmeyer i tredje och fjärde led och blev premiehingst i Hannover. Båda ägs av Helgstrand Dressage och kommer enligt plan att visas i Herning i mars.

Screen Shot 2018-02-19 At 10.22.58

Denna text publicerades första gången i Ridsports pappersutgåva nummer 3, 2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden