Avel
28 januari 2018 08:30

Linjeavel – ett medvetet val

Analys - hingstlinjerLinjeavel, där släktskapen mellan en hästs föräldrar är stor, förekommer i olika hög grad i de europeiska avelsförbunden. Mest vanligt är det i Holstein.

Linjeavel – ett medvetet val
En av premiehingstarna i Holstein, e Cristallo Boy-Cassini II, har en inavelskoefficient på 5,35. Foto: Kiki Beelitz

Det känns inte som en slump att det tidigare så slutna Holsteinerförbundet är mest frekvent med linjeavel. För uppfödare med ett begränsat utbud av blodslinjer är detta självklart att ta till, och resultatet har många gånger varit väldigt bra. Till slut når dock inavelsgraden i en population ett kritiskt max, riktigt var det ligger i varmblodsaveln är inte klarlagt. För Holstein är det en realitet sedan flera år att förbundets uppfödare behöver mer att välja på. De senaste årens politik är radikal – man har tagit in hingstar från SF, BWP, KWPN med flera i rullorna.

Få om ens någon av de fäder som använts till årets skörd av unga hopphingstar bär själva på en hög inavelskoefficient. Det är en stor skillnad jämfört med de dressyrstammade hingstarna, där flera prominenta fäder har en hög koefficient.

Fakta

Inavel och avkommor

 

Inavel är parning mellan släktingar och kan kvantifieras med inavelskoefficienten. Den räknas fram genom en formel för hur många släktled som är gemensamma. 

Inavelskoefficient under 2 är som regel ingenting för uppfödaren att fundera över.

Ett värde mellan 2 och 4 bör beaktas vid avel, för att inte omedvetet förhöja inavelsgraden – om det inte är linjeavel du som uppfödare vill prova.

När inavelskoefficienten är över 4 betyder det vanligtvis att släktskapet finns inom de tre första leden i härstamningen. Om en hingst med över 4 betäcker ett sto utan några gemensamma släktingar, sjunker inavelskoefficienten drastiskt för avkomman. 

Inavel i populationer kan resultera i inavelsdepression, minskad reproduktion och minskad överlevnad. Var gränserna går för det här är svårt att avgöra.

Expandera

De unga hopphingstar som nu ska in i avel är dock medvetet linjeavlade. En av premiehingstarna i Holstein, e Cristallo Boy-Cassini II, har en inavelskoefficient på 5,35. Farfars far är Cornet Obolensky. Totalt accepterades i Holstein och Hannover sex hingstar med en inavelskoefficient över 4, ett högst medvetet val från respektive nämnder.

I förbunden BWP och KWPN, som båda välkomnar hingstar grundregistrerade i andra förbund, är graden av linjeavel lägre. Här finns också den största spännvidden med ett stort antal använda hingstar.

180128_linjeavelettmedvetetval

Denna text publicerades första gången den 25 januari, i Ridsports pappersutgåva nummer 2-2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden