Avel
28 januari 2018 11:30

Oväntat stort fullblodsinslag i hopphingstarna

AnalysDe hoppstammade hingstarna i Europa står högre i blod än vad många tror. Fullblodsinslag diskuteras inte i någon högre grad i norra Europa, men i sydligare avelsförbund är det en garant för den lätthet, kvickhet och inte minst uthållighet och explosivitet som krävs på dagens hoppbanor. 

Oväntat stort fullblodsinslag i hopphingstarna
Diamant de Semilly-sonen Oak Grove’s Darshan med Baloubet som morfar, bidrar med hög förädlingsgrad. Foto: Dirk Caremans

Det är svårt att hitta de rent förädlande hingstarna med goda hoppegenskaper. Där ligger BWP och Holstein bäst till, BWP i synnerhet genom att ha Gem Twist xx-klonen Gemini CL xx i avel.

Fullblodsinslaget kommer inte i någon högre grad från morfäder, endast sju av årets visade hingstar har en fullblodsmorfar. I hela gruppen finns det 27 unga hingstar med mer än 50 procent förädlande blod, där förklaringen finns längre bak i stammen. Flera av hingstarna med anor från SF och BWP bidrar positivt med förädlande blod, såsom Diamant de Semilly och Vigo d’Arsoilles. Inte direkt fullblods-typ på någon av dem, men de ligger ändå på lite över 50 procents förädlingsgrad.

Fakta

Detta innebär förädlingsgrad

Alla varmblodiga hästar har andelar av ädelt blod i sin stamtavla sedan aveln av hästar till jordbruk och krig svängde om mot rid- och tävlingshästavel. Det innebär inslag av företrädesvis fullblod och angloaraber men även av arabiskt blod längre bak i stamtavlorna.

Förädlingsgraden räknas fram utifrån hur stor andel ädla hästar det finns i stamtavlan. Den uttrycks i procent och utgår från att ett rent fullblod är 100 procent förädlande blod. Angloaraber och araber bidrar naturligtvis också men denna inkorsning är ovanlig. 

Expandera

Bland yngre hingstar som kan bidra till förädling finns Quint van het Maarlo Z (Zang f -10 e Quidam de Revel-Landetto) som själv tävlar internationellt, samt Diamant de Semilly-sonen Oak Grove’s Darshan med Baloubet som morfar. Han var i final på unghäst-VM 2017. Casall-sonen Clarcon har Heraldik xx i tredje led och ligger själv på 51,56 procent.

Vilka linjer är det som ”stjäl” förädlande blod? Bland de fadershingstar som hamnar under 30 procents förädlande blod har några mer än en avkomma i gruppen som visats i vinter. Dit hör Armitage på 25,20  procent, Arpeggio på 21,09  och Grey Top på 22,27. Ingen av de unga fadershingstarna hör hit och det hänger samman med hoppavelns inriktning mot lättare och snärtigare individer.

Hannoveranerförbundets kollektion sticker ut med en verkligt låg förädlingsgrad. De välkomnar endast hingstar grundregistrerade i det egna eller systerförbundet Rheinland till 2,5-årspremieringen, kanske det bidrar till slutenheten.

Kontrasten är radikal till det lika slutna Holstein som är näst bäst i klassen på att inkludera hingstar med förädlande blod.

BWP sticker ut med nästan en femtedel av kollektionen på över 50 procent förädlingsgrad, tacka Gemini CL xx för det.

180128_ovantatstortfullblodsinslagihopphingstarna

Denna text publicerades första gången den 25 januari, i Ridsports pappersutgåva nummer 2-2018.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 119 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-