Hoppning
12 juli 15:23
Ridsportplus

Överraskad vinnare i ponnyernas Grand Prix

FHS 2023Hon gick ut sist i omhoppningen och hade allt i egna händer, men Disa Hammarstedt trodde inte på seger i NAF Five Star Magic Grand Prix. "Mathildas ponny är så storgalopperad, så jag trodde aldrig att vi kunde slå det", säger en förvånad segrare.

Överraskad vinnare i ponnyernas Grand Prix
Disa Hammarstedt var klart snabbast med Deriveur d'Emia. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Ellen Hammarström hade den något otacksamma uppgiften att gå ut först av de tre till omhoppning. Trots att hon satt på rutinerade Ocean des As, EM-guldponnyn som hunnit bli 21 år, så väntade två snabba ekipage efter henne i startlistan.

Det blev ett nedslag och när Mathilda Hansson taktikade med tränaren Pether Markne inför sin runda med Helga TH.O var planen klar – gå utanför bilen som stod strategiskt placerad till tvåkombinationen. En felfri runda blev resultatet men tiden skulle putsas rejält.

– Jag såg Mathildas runda och tänkte att det här kommer jag aldrig klara. Jag kommer aldrig slå henne. Jag insåg att jag måste gå innanför bilen för att ha chans att vinna, så då gjorde jag det. Men jag tänkte fortfarande att Mathildas häst är så storgalopperad så det räcker nog inte, men det gjorde det, kan en lättad Disa Hammarstedt konstatera efter segern.

I sadeln på vackre connemarahingsten Deriveur d’Emia (AFPC hingst f -13, e Dexter Leam Pondi-Caryl de Beauchamp, uppf S.C.E.A. Emia, äg Michelle Wilson) brukar det gå undan, och det gjorde det även idag när ekipaget tog sin hittills största seger.
– Han är naturligt snabb så jag brukar ha ganska bra tid på honom. Men jag har inte ridit sådana här svängar så ofta.

Nu väntar EM

Mathilda Hansson har haft stora framgångar sedan hon tog över Helga TH.O i våras. Nu börjar hon hitta knapparna på det heta stoet som har erfarenhet från de största tävlingarna. I dagens klass ville hon inte chansa allt för mycket – det väntar ett EM om ett par veckor.

– Planen var att göra en stabil omhoppning, eftersom detta är sista tävlingen före EM så ville vi inte gå för snabbt. Så därför valde jag att gå runt bilen till kombinationen och försökte få en så bra runda inför EM som möjligt.

Mathilda hann knappt sitta av Obelix van de Berghoeve, som hon startade i finalen av Torstensons Young Rider Grand Prix, innan det var dags för Helga i ponnyfinalen.
– Hon har enorm galopp så hon är lite som en häst, men det är lite svårt att ladda om. Men det är bara att försöka få några sekunder att tänka efter, ”okej nu ska jag upp på en ny häst” och försöka anpassa mig så bra som möjligt till Helga.

– Helga har mycket blod och är väldigt het och känslig, medan Obelix är lite mer åt det starka hållet.

Uppladdning i Falsterbo

Nu väntar ett par lugna dagar innan EM-resan drar igång. Topptrion Disa, Mathilda och Ellen är alla uttagna till mästerskapet i franska Le Mans.
– Det är väldigt bra uppladdning att få den här tävlingen innan, att komma ut på en stor arena, säger Mathilda och får medhåll av Disa.

Resultat

Falsterbo
Mathilda Hansson Med Helga Th.o.
Photo: Roland Thunholm
Code: 718 35
Mathilda Hansson och Helga TH.O. tog hem andraplatsen. Foto: Roland Thunholm
Ellen Hammarström-ocean Des As 1 230712 Rt
Trean Ellen Hammarström på Ocean des As. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden