Hoppning, Ponny
11 maj 20:00
Ridsportplus

Topponny tillbaka under svensk flagg

Förstärkning13-åriga Mathilda Hansson har hunnit samla på sig en imponerande meritlista från hoppbanorna. Trots att hon redan börjat rida in sig på stor häst förstärker hon nu teamet med en av Sveriges bästa D-ponnyer, Helga TH.O. "Det är en fantastisk ponny", konstaterar Mathilda Hansson, som tog en dubbelseger i debuten.

Topponny tillbaka under svensk flagg
Mathilda Hansson inledde den gemensamma karriären med Helga TH.O på bästa sätt. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I början av veckan rapporterade Ridsport om Mathilda Hansson – regerande svensk mästare utomhus på både C- och D-ponny – som ny ryttare på Helga TH.O. (KWPN sto f -12, e Q. Breitling LS-P Vancouver, uppf TH. Van Oirschot, äg familjen Törnblom), ponnyn som presterat fina resultat på högsta internationella nivå med Rachel Törnblom som valt att tävla för Finland.

Efter att Rachel fallit för åldersstrecket var stoet till salu, och ägarna lämnade henne hos Mathilda Hansson för tävling. Nu står det klart att familjen Hansson köpt det 11-åriga stoet – en rejäl förstärkning i Mathildas ponnyteam.

– Vi har egentligen inte letat efter en ny ponny, men vi sålde nyligen två av mina D-ponnyer – Coolys AVM Cosmo och Electra – så jag har bara en D-ponny kvar, K-Little Hero D´18, berättar Mathilda.

Så när familjen Törnblom kom med en förfrågan om Mathilda kunde rida Helga var svaret självklart.
– Jag testade henne och blev helt kär.

Enligt Rachels mamma Carina Törnblom har ryktet gått att Helga är svårriden och att stoet endast kunde ridas av Rachel – något som snabbt motbevisades av Mathilda, som gjorde succé på tävlingsbanan direkt.

– Hon är ett sto med egna åsikter och man måste jobba med henne. Men då gör hon allt för en, jag tror hon verkar trivas med mig – jag trivs väldigt bra med henne i alla fall. Jag älskar hennes instinkt på hinder, säger Mathilda, som haft Helga hemma i snart två månader och fick fin hjälp av Rachel i början.

Vill rida internationella mästerskap

Mathilda – som blir 14 år i år – har lämnat de mindre ponnyerna bakom sig, vissa av dem har gått till lillebror Jonathan. I stallet finns också tre stora hästar som hon rider children- och juniorklasser på, men nu är förhoppningen att Helga TH.O, tillsammans med K-Little Hero D´18, ska ta Mathilda till internationella mästerskap.

– Jag vill gärna ta vara på ponnyåren och rida mästerskap, och med bara en ponny är det svårt att göra allt. Så när jag fick möjligheten med Helga ville jag ta vara på den chansen.

Whatsapp Image 2023-05-11 At 16.33.49
Mathilda och Helga trivs tillsammans. Foto: Privat

Efter de båda Grand Prix-segrarna i Drammen, där de levererade flera felfria rundor i 1,30, lär det nya ekipaget ha presenterat sig väl för landslagsledningen.
– Vi har pratat med dem, och de tycker att det här är väldigt kul. Helga är en fantastisk ponny och det kändes enkelt att hoppa de klasserna med henne – hon har den kapaciteten, hon gör det så lätt.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden