Krönika
24 maj 2020 19:40

Passa på att använda de tävlande hingstarna

AvelskrönikaMånga tävlande hingstar har på grund av coronakrisen blivit tillgängliga på färsk sperma. Passa på att använda dem, tycker Ridsports avelskrönikör Peter Ljungcrantz.

Passa på att använda de tävlande hingstarna
Ridsports avelskrönikör Peter Ljungcrantz.

Det är en stor utmaning för ridsporten över hela världen att bestämma vad hästvälfärd egentligen innebär. Hästetologer menar att hästvälfärd inte är detsamma som djurskydd. Med uttrycket hästvälfärd menar de flesta i dag hur hästen själv upplever olika situationer som vi utsätter den för. Vi måste nu visa att det vi vill göra med våra hästar är okej ur hästvälfärdssynpunkt.

Hästen ska alltså inte uppleva något fysiskt eller psykiskt obehag när vi använder den. Detta kan vi inte visa genom att tycka eller förmoda en massa saker, utan vi måste bygga våra antaganden på vetenskaplig grund och väl beprövad erfarenhet.

Vi vet alla att vi genom avelsarbete kan påverka hästens förmåga rent fysiskt men naturligtvis också dess psyke och samarbetsvilja. Detta måste vi uppfödare ta med i vår avelsplanering. Det är inte okej att vi föder upp hästar med fantastiska fysiska förmågor och sedan försöker tvinga dem att använda sig av dessa förmågor trots att de inte har det psyke eller den samarbetsförmåga som krävs för att det ska fungera.

Genom rätt selektion kan vi föda upp hästar som är mer lämpade för det vi vill använda dem till.

Forskare på SLU har visat att hästar som selekterats för ridbarhet i flera generationer har andra gener än de hästar som inte genomgått denna selektion. Det finns också forskare som menar att det går att mäta hur stressad en häst är när den utsätts för olika situationer. Detta visar att genom rätt selektion kan vi föda upp hästar som är mer lämpade för det vi vill använda dem till.

Många avelsförbund går nu över till att bli mer av ett registreringsorgan och överlämnar ansvaret till uppfödarna själva att söka nödvändig information om ston och hingstar. Därför är det helt avgörande för ett lyckat avelsresultat att uppfödaren kritiskt granskar den marknadsföring av framför allt hingstarna som pumpas ut över nätet. Det är också nödvändigt att själv leta efter den information som är relevant för just det avelsmål som du satt upp för din verksamhet.

På grund av den coronasituation vi nu befinner oss i är det dessutom väldigt många tävlande hingstar som plötsligt blivit tillgängliga via färsk sperma.

Vill du till exempel föda upp tävlingshästar är det framför allt tävlingsresultat du måste titta på. Det är endast här du kan bilda dig en uppfattning om hingstens mentalitet och samarbetsvilja. På tävlingsplatsen vet du också att hästen inte påverkats på ett otillbörligt sätt på uppvärmningen eller genom medicinering. På grund av den  coronasituation vi nu befinner oss i är det dessutom väldigt många tävlande hingstar som plötsligt blivit tillgängliga via färsk sperma. Passa på!

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden