Världen
24 juli 2020 09:46

Passkontroller avslöjade fusk med hästkött

FörfalskningarFlera ton hästkött och ett okänt antal hästar har beslagtagits i en ny internationell slakterihärva med hästkött.

Passkontroller avslöjade fusk med hästkött
Hästar, hästpass och hästkött stämde inte alltid överens vid de slakterier som granskades. Passet på bilden har ingenting med texten att göra. Foto: Roland Thunholm

Det är de nationella myndigheterna i samarbete med Europol på slakterier i Belgien, Irland, Italien, Spanien och Nederländerna som har gjort beslagen. Detta berättar ATL.

17 ton hästkött och ett okänt antal levande hästar har beslagtagits efter att dokument av nästan 160 000 hästar och över 100 ton hästkött granskades i kontrollerna, som även utfördes i Storbritannien, Danmark och Frankrike.

För utländska hästarna som kontrollerades hade ungefär femtedel av passen spår av förfalskning enligt eEuropol.

Regelverket kring hästpass skärptes i EU efter att det 2013 upptäcktes utbrett fusk med hästkött i en härva som kallas för hästköttskandalen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 118 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden