Träningstips
14 mars 2022 13:33
Ridsportplus

Patrik Kittel: ”Jag berömmer nästan överfjantigt”

DressyrEn aktiv och vaken ryttare ger en känslig och reaktiv häst. Patrik Kittel berättar om vikten av att aldrig slöa till i sadeln.

Patrik Kittel: ”Jag berömmer nästan överfjantigt”
Ridsport ger dig proffstips med Patrik Kittel, toppryttare i dressyr. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

1. Fastna inte i att rulla på varv efter varv

För mig är något av det viktigaste som finns att ha hästen reaktiv. Det spelar ingen roll om du rider hoppning, dressyr eller ut i skogen, det viktigaste är att du och hästen känner av varandra och att ni aldrig fastnar i att rulla på i samma takt och tempo varv efter varv.

Träna upp reaktiviteten kan du lika gärna göra i skogen som på ridbanan eller i ridhuset. Det handlar inte om var du rider utan hur du rider. Variationen i ridningen gör att hästen får jobba både fysiskt och mentalt. Oavsett vilken nivå du rider på vill vi ju alla ha samma sak, en häst som är känslig, glad och lätt att rida.

2. Ställ hela tiden frågor till hästen

Sitt inte och gnata på i samma tempo. Blir det för tråkigt får du snart en häst som stänger av dig både fysiskt och psykiskt. Då är det lätt att hamna i en ond cirkel där du sätter på ett skarpare bett och längre sporrar för att få en reaktion.

Jag ser för ofta ryttare vars hästar inte går framåt. Ryttarna trycker mer och mer med benen och hästarna går med kortare och kortare steg. Hästen kommer aldrig till en punkt när den går av sig själv utan är alltid fasthållen. Det här händer även på högre nivå. Det är lätt att fastna i sin egen ridning och rutin, och det är farligt både för din och hästens utveckling. Ställer du hela tiden frågor till din häst kommer den att bli känslig och vaken. Det kommer också att göra dig till en bättre ryttare.

3. Enkla knep ger en reaktiv häst

Jag kan inte nog understryka hur mycket du kan göra bara genom att variera gångarter och ridvägar. Du behöver inte göra några avancerade övningar för att få en reaktion i hästen och för att ni båda ska tycka att träningen är kul.

Att rida några steg innanför spåret, jobba på hörnpasseringar, rida serpentiner, ofta byta varv, göra halter och igångsättningar, är alla enkla knep som ger en reaktiv häst.

4. Var inte rädd för att släppa på kontrollen

När du väl får din häst att växla upp från treans växel till sexan kommer du att märka att det händer saker. Trycker du till en gång med benen måste du också vara beredd på att hästen kan fara iväg, och låta den göra det. Var inte rädd för att släppa lite på kontrollen utan ge hästen lite frihet. Ställ dig i fältsits och låt hästen springa på. Rid ut. Gör mindre en dag och mer en annan. Du måste inte hela tiden ha hästen i ramen. För mig gör det ingenting om hästen inte alltid är på tygeln, så länge jag har en levande, känslig häst.

5. Beröm snabbt och ofta så öppnar hästen upp

Genom att berömma när hästen tar hjälperna får du en mer positiv häst. Om du, ens för en sekund, känner att hästen går utan att du behöver göra något, var snabb med berömmet. Jag berömmer nästan överfjantigt ibland. Våga klappa. Var stolt över din häst och vad ni presterar. Du kommer märka att det får din häst att öppna upp mer, och ju mer den öppnar upp desto mer tar den dig dit du vill.

Fakta

Alla hästar kan lära sig!

Hästar vill vara till lags och lära sig saker. När du väl får en häst som är glad och arbetar själv blir du kanske förvånad över hur långt ni kan komma. Det finns många hästar som inte kostar några miljoner men som ändå tar sig till Grand Prix med rätt attityd och träning.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 3/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden