Avelsnyheter
25 juli 2020 13:48
Ridsportplus

Paulinda Fribergs Di Lapponia+Totilas=sant

Dressyr Dressyrryttaren Paulinda Fribergs pensionerade stjärna Di Lapponia T är konstaterat dräktig. Fader till hennes embryo är ingen mindre än superstjärnan Totilas. "Jag tänkte på Lapponias piaff och Totilas piaff, bebisen måste ju kunna piaffera annars får jag reklamera den", säger Paulinda Friberg om hingstvalet.

Paulinda Fribergs Di Lapponia+Totilas=sant
Paulinda Fribergs Di Lapponia T är konstaterat dräktig med superstjärnan Totilas, till höger i bild riden av Edward Gal. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var i vintras som Skånebaserade Paulinda Friberg berättade att hennes tävlingshäst Di Lapponia T (HANN sto f 2001 e Donnerhall-Argument, uppf Joachim Tobaben, äg Paulinda Friberg) hade gjort sitt på tävlingsbanan. Ekipaget bjöd på en avskedsföreställning i Scandinavium.

  Ridbarhet är för viktigt för mig och jag tycker vi ska passa på att använda de hingstar som presterat i sporten. Paulinda Friberg om hingstvalet.

  Ekipaget hade då varit med i svenska landslaget i flera år, med en världscupfinal i Las Vegas, USA, Stoet har genom sin karriär visat särskilt fin piaff och passage.

  I samband med avskedet i Göteborg sa Paulinda Friberg att hon planerade att betäcka det 19-åriga stoet som har en avkomma sedan tidigare. Då visste ryttaren inte vilken hingst hon skulle välja.

  Tidigare världsmästare

  Men nu berättar Paulinda Friberg att hennes stjärna är konstaterat dräktig med självaste Totilas (KWPN hingst f 2000 e Gribaldi-Glendale, uppf J.K. Sshuil). Den svarte hingsten är en legendar som tog full pott i VM-guld i Kentucky, USA, satte tre världsrekord och vann en världscupfinal tillsammans med Edward Gal, Holland.

  – Jag tänkte att jag skulle använda en hingst som bevisat att den har bra ridbarhet och talang för piaff and passage, berättar Paulinda Friberg.
  – Totilas är ju 20 år så det kunde vara sista chansen med honom. Ridbarhet är för viktigt för mig och jag tycker vi ska passa på att använda de hingstar som presterat i sporten.

  ”Reklamera den”

  – Men det var också en kul grej, jag tänkte på Lapponias piaff och Totilas piaff, bebisen måste ju kunna piaffera annars får jag reklamera den.

  Paulinda Friberg har ett föl och en 1-åring e Totilas och Lapponias dotter.
  – De är fina. Jag var lite rädd att de skulle vara omoderna i modellen men de är supersnygga.

  Stoet har varit dräktigt i ungefär 50 dygn och beräknad fölning är i början av maj 2021.

  Själv håller Paulinda Friberg på att återhämta sig från den skada hon fick för ett par veckor sedan.
  – Läkarna har sagt att jag inte får rida på tre månader, men jag planerar att börja tidigare.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden