Hoppning
17 februari 2023 10:36
Ridsportplus

Peder om All In: ”Vi har haft fantastiska år”

Slutet på en era− Vi har haft fantastiska år, och det var rätt tajming att sluta nu. Det säger Peder Fredricson om beslutet att låta All In avsluta sin tävlingskarriär – den andra stora nyheten från Grevlunda under samma vecka.

Peder om All In: ”Vi har haft fantastiska år”
Peder Fredricson och H&M All In de första dagarna vid OS i Rio 2016 där det sedan blev individuellt OS-silver. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det var i söndags morse, under meetinget i Borås, som Peder Fredricson fattade beslutet.
− Jag vaknade och bestämde att det var dags. Sedan ringde jag All Ins ägare Charlotte Söderström, som tyckte att det var helt rätt, och därefter ringde jag hans skötare Alva.

Beslutet att låta All In gå i pension kom inte som en blixt från en klar himmel, vare sig för Peder eller för någon annan.
− Vi visste redan innan att 17 år är en hög ålder för en hopphäst, och som 16-åring vann han Rolex Grand Prix och VM-guld, men jag ville ändå se hur han kändes som 17-åring, säger Peder.

Min magkänsla sade att det var rätt tid att avsluta nu

All In startade först i Helsingborg och därefter i Borås.
− Men min magkänsla sade att det var rätt tid att avsluta nu, för jag vill inte riskera att tävla honom för länge. Han har rätt att få avsluta på topp.

Peder Fredricson är övertygad om att All In kommer att njuta av sin pensionärstillvaro, som han ska tillbringa på Grevlunda, ompysslad av sin skötare Alva Svensson.
−  Han har tyckt om att tävla, men han uppskattar att gå i hage också. Vi kommer att hålla i gång honom, men i sommar kan han få beta. Tidigare somrar har vi fått jobba mot hans mage, men nu kan han få lägga på sig.

Hans hästskötare Alva har berättat för Ridsport att hon gråtit efter beskedet, när hon tänkt tillbaka på allt hon och All In har gjort tillsammans. Men Peder har inte fällt några tårar, säger han.

− Nej, det har jag faktiskt inte gjort. Det är rätt tajming att avsluta, All In är i bra form, och det är inte så sorgligt.

Svårslagen meritlista

Det är svårt att hitta någon svensk hopphäst som har presterat som All In, om det ens finns någon. Han har tagit två individuella OS-silver, ett lagguld i OS, EM-guld och lagsilver i EM 2017 och lagguld i VM 2022.

Genombrottet för Peder och All In skedde i Scandinavium 2015, då de vann Göteborgs Grand Prix, och på torsdag kväll blir det avtackning för All In i samma arena.
− Jag vet inte hur det kommer att kännas, för det är första gången jag avtackar en häst. Men jag tror att det kommer att bli fint. Han är i väldigt fin form nu, och det är en bra plats att avtacka honom på.

Förändringar på Grevlunda

Det har varit en omtumlande vecka på Grevlunda, först genom beskedet att beridaren Stephanie Holmén ska satsa på egen verksamhet, därefter beslutet om All In.
− Ja, det har hänt en del. Det är klart att vi kommer att sakna Stephanie väldigt mycket, för hon är en fantastisk ryttare och person. Jag skulle gärna vilja att hon var kvar, men jag är glad att hon satsar på egen verksamhet, och det ska bli jättekul att följa henne.

Kan vi vänta oss några besked om din framtida ryttarkarriär?
− Vi får se. Det blir en förändring att inte ha All In, men jag har inga planer på att pensionera mig, och nu ser jag fram mot att rida i Göteborg.

I höstas lanserades det nya företaget Bhoof som ska ta fram produkter för att utveckla hoppsporten, men Peder ser inte att företaget ska ta tid från hans satsning som ryttare.
− Efter lanseringen i höstas fick vi många bra kontakter, men vi ligger lite lågt tills vi har produkter att sälja. Men det kommer inte att ta tid från min ridning, och jag byter inte min ryttarkarriär mot detta.
− Jag har idéer och sedan är det andra som arbetar med produkterna.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden