Hoppning
16 februari 2023 21:12
Ridsportplus

Alva Svensson: ”Allan kommer bli en rund liten gottegris”

Allans hästskötareH&M All In fick en lång och extremt framgångsrik karriär. Två av dem som stått valacken allra närmast under de senaste tio åren är hans hästskötare Malin Henlöv och Alva Svensson, och det är med blandade känslor de båda nu unnar Kung Allan ett liv som pensionär.

Alva Svensson: ”Allan kommer bli en rund liten gottegris”
Alva Svensson och All In under prisutdelningen i Tokyo 2021. Foto: FEI/Christophe Taniére

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Även om det är ryttaren som ”gör jobbet” när ett ekipage vinner medalj efter medalj, så är hästskötaren oftast den som spenderar mest tid med den fyrbente kämpen. Hästarna som är en del av yttersta toppsporten spenderar mycket tid på resande fot, men har alltid sin hästskötare med sig – personer som blir hästens trygghet.

  För H&M All In, en häst som inte bara besitter en enorm kapacitet utan även mycket nerver, har den personen blivit än viktigare. De senaste 2,5 åren är det Alva Svensson som varit Allans allierade och knappt lämnat hans sida. När Ridsport når henne efter beskedet om att Allan nu pensioneras, är hon glad och ledsen på samma gång.

  – Det är väldigt blandade känslor idag. Jag tycker att Allan verkligen förtjänar det här, han har gjort så mycket. Men det är såklart väldigt ledsamt också, för att det är över – att åka på tävling med honom och få uppleva så mycket, säger 24-åringen och fortsätter:

  – Jag har gråtit så mycket, det känns väldigt jobbigt men jag gråter inte för att jag tycker att det är fel beslut – jag tycker det är helt rätt beslut – men jag gråter för att jag tänker tillbaka på allt jag har fått uppleva tack vare honom, sådant som jag inte hade fått vara med om om det inte hade varit för honom.

  Jag har gråtit så mycket.

  All In kommer att stanna kvar på Grevlunda, leva pensionärsliv och bli behandlad som den kung han är, även om det inte längre är på tävlingsbanan. Alva Svensson ska fortsätta ha hand om den nu 17-årige valacken, och hon tror han kommer stortrivas.

  – Allan om någon kommer att älska livet som pensionär, han kommer att få släppa ut sin lilla mage och bli en rund liten gottegris. Jag kommer fortsätta ge honom massage, och han kommer få göra det han älskar, bli ompysslad och bortskämd.

  All In har inte bara imponerat med alla medaljer han hoppat hem – han har även gått igenom rutan och berört så många fler.
  – Han har verkligen förändrat ridsport-Sverige, men det handlar inte bara om det för mig. För mig är han min bästa vän, menar Alva.

  Hon säger att beslutet om att avsluta karriären har kommit allt närmare, men när hon fick veta av Peder och ägaren Charlotte Söderström så kände Alva ”nej, inte redan”.
  – Han är fortfarande fin och fräsch i kroppen så på ett sätt tänkte jag att det var för tidigt. Men han förtjänar det verkligen.

  Utan Allan finns det ingen Alva.

  Samtidigt känner hon stor glädje över att Allan blir kvar hemma på gården.
  – Jag är så tacksam över att han får stanna kvar, för utan Allan finns det ingen Alva. Jag blev så lättad när Charlotte och Peder berättade det, och jag är så glad över att de har låtit mig ta så mycket ansvar för Allan. Det är sådant man bara drömt om att få uppleva.

  Det har tagit sin tid att ta sig in i All Ins värld, in i hans bubbla och komma nära.
  – Jag har verkligen jobbat mig fram till det här bandet med honom, lagt ner så mycket tid. Han är en väldigt speciell häst, så det har tagit tid. När jag började så ville han helst gå där i sin hage, han var inte så sugen på att komma in. Men jag lät det ta den tid som behövdes, nu när jag kommer och ropar på honom så kommer han och gnäggar och vill in. Godis har verkligen varit till hjälp ska jag ju tillägga, han älskar godis.

  När Alva Svensson hoppade på jobbet som hästskötare till en av världens absolut bästa hästar fanns det redan en välfylld meritlista. Men de senaste åren har svensk hoppsport tagit ännu ett kliv, till att bli oslagbara.

  Det är en ära att ha varit en del av Allan och Peders gemensamma karriär, tillsammans är de legender.

  När hon ska välja en av alla framgångar, den som kanske betytt mest, kommer svaret snabbt – OS i Tokyo 2021, med ett individuellt silver och lagguld.

  – Det var fantastiskt, det var kanske inte så många som trodde på Allan när Peder valde att ta honom. Vi jobbade så hårt för att han skulle komma i toppform, och så bara levererade han runda efter runda – det var helt otroligt. Det var mitt första mästerskap, första gången jag flög med hästar och vägen dit var inte spikrak. Men ändå gick det så fantastiskt bra.

  – Han är en otrolig häst och det är en ära att ha varit en del av Allan och Peders gemensamma karriär, tillsammans är de legender, konstaterar Alva.

  Hon kommer att sakna att ha med sig Allan ut på tävlingar, men gläds åt han finns kvar hemma på gården. Om det finns en ny Allan i stallet är hon tveksam till.
  – Det är aldrig någon som kommer kunna ta Allans plats, han är något extra. Vi har många fina unga hästar som Peder jobbar med, och man hoppas att de kommer att bli stjärnor, men det finns ingen som Allan.

  ”Resan tog fart med Allan”

  När All In kom till Peder Fredricson i slutet av 2013, efter att ha varit fyra bland 7-åringarna på unghäst-VM, var det Malin Henlöv som hade hand om tävlingshästarna på Grevlunda. Hon var sedan Allans hästskötare under sju år, till hon valde att sluta sommaren 2020.

  Trodde ni att Allan kunde bli så här bra när han kom?
  – Det gjorde vi nog, även om det är svårt att säga var en 7-åring ska ta vägen. Men det var med Allan som resan tog fart ordentligt för Peder. Han har tagit mig runt hela världen, konstaterar Malin Henlöv.

  Även Malin spenderade mycket tid med den känslige valacken, och fick ett särskilt band till honom – något hon känner av än idag, när hon fick höra om pensioneringen.
  – Det berörde mig mer än vad jag trodde faktiskt, det känns lite sorgligt. Samtidigt som det känns väldigt skönt för honom, han förtjänar en bra pension och få sluta på topp.

  Han förtjänar en bra pension och få sluta på topp.

  Precis som Alva tror Malin att Allan kommer att gilla sitt nya, lugna liv.
  – Han har alltid älskat att gå i hagen, han är en häst som verkligen kommer att uppskatta sin pensionering i stor hage med gräs – det är inte alla tävlingshästar som accepterar det till en början. Allan ville helst bli lämnad där i hagen så han kommer älska detta.

  Ridsport
  Malin Henlöv och H&M All In på besiktningen under Gothenburg Horse Show 2019. Foto: Roland Thunholm

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden