Hoppning
21 december 2017 08:23

H&M Sibon hos ny ryttare

NedtrappningPeder Fredricsons VM-häst H&M Sibon har fått gå i pension från de stora banorna, endast 13 år gammal. Framtidens tävlingsbanor för den vita hästen blir betydligt mindre, och med unga Isa Gårdlund i sadeln.

H&M Sibon hos ny ryttare
Peder Fredricson och H&M Sibon har satt punkt. Foto: Roland Thunholm

H&M Sibon (KWPN, val, f 2004 e Sibon W-Baloubet du Rouet, äg Astrid Olin) gjorde succé vid VM i Caen 2014 när han gick felfritt i den inledande hoppningen och sedan gick andra laghoppningsrundan med endast ett tidsfel.

Han fortsatte det året med seger i GP:n i Stockholm och Peder Fredricson inledde 2015 i Arezzo och Lummen.

171221pedersibon3rt
Ett välbekant team efter en av alla framgångar: Hästägare Astrid Ohlin (som fortfarande äger hästen), Peder Fredricson och H&M Sibon. Foto: Roland Thunholm

Men han kände att allt inte stod riktigt till med hästen. Det blev vila fram till oktober och comeback i lättare klasser i Helsingborg med stalljockey Stephanie Holmén i sadeln. Därefter tog Peder över igen, vann en klass i Stockholm, tog placeringar på Olympia i London och på nyåret 2016 i Liverpool och Amsterdam.

Helsingfors sista tävlingen

Men efter en start i Le Touquet i maj beslöt Peder att åter låta veterinärexpertis gå igenom hästen och det blev ny lång vila. Ett helt år var Sibon borta från tävlingsbanorna, innan Stephanie Holmén tävlade igång honom igen. Fram till september i år, i klasser upp till 1,40 var det ”Steffi” som red, tills Peder tog med hästen till Helsingfors i oktober. De två starter han gjorde där i oktober blev parets sista tillsammans.

– Vi vill inte fresta på honom i onödan så han får besvär. Han har gjort så mycket bra, säger Peder.
– Sibon är inte halt, tvärt om fullt frisk, och han kan fortsätta tävla, men inte på den nivå som krävs för mina hästar.
– Han ska ha det bra och tävla i klasser som passar och det får han göra med Isa Gårdlund. Han har redan flyttat till Gårdlunds och stortrivs i sin nya miljö.

171221pedersibonrt2
Peder och Sibon på VM 2014. Foto: Roland Thunholm

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden