Hoppning
2 december 2018 07:58
Ridsportplus

Petronella Andersson om livet i Stephex Stables

FriendsHon lämnade Sverige efter gymnasiet för att arbeta med hästar utomlands. Några år senare hamnade hon i ett av världens största handelsstall, Stephex Stables, med bland annat världsstjärnan Daniel Deusser som kollega. "Det är en inspirerande plats att arbeta på," säger Petronella Andersson.

Petronella Andersson om livet i Stephex Stables
Petronella Andersson. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Sedan fyra och ett halvt år är Petronella Andersson stalljockey i ett av världens största handelsstall med hopphästar, Stephex Stables.

Jag har byggt upp ett bra liv i Belgien och jag har aldrig ångrat att jag lämnade Sverige. Petronella Andersson.

Petronellas liv består av hästar och tävlingar över hela världen.

Hon har 13 hästar i ”sitt” stall, en tävlingsgroom, en hemmagroom och en beridare – med ett ständigt tävlande behövs det även ridhjälp.
– Om det är ett drömliv? Ja, på ett sätt är det ju det, att få ha sin hobby och sitt intresse som jobb. Men alla som håller på med hästar vet att det är mycket hårt arbete, säger 27-åringen.

Det var ägaren till Stephex Stables, Stephen Conter, som ringde och erbjöd Petronella Andersson ett jobb. Sedan tre år tillbaka är de båda ett par och bor någon kilometer från anläggningen som ligger strax utanför Bryssel i Belgien.

Deusser är stjärnan

Stephex Stables har flera stalljockeys med Tysklands Daniel Deusser som den stora stjärnan. Petronella Anderssons tävlingskamrat från ponny- och ungdomsåren, Jonna Ekberg, började också som stalljockey samtidigt som Petronella.
– I början var det jätteskönt och bra att ha Jonna där, säger Petronella Andersson.

Stephex Stables är ett väloljat maskineri där alla stalljockeys har samma upplägg som Petronella Andersson har. Dessutom finns det stallpersonal, veterinär, hovslagare och annan personal på anläggningen.
– Det är en väldigt inspirerande plats att arbeta på med alla duktiga ryttare och fina hästar.

På huvudanläggningen finns ungefär 100 hästar och det vanliga är att de är sex år när de kommer dit. Stephen Conter äger runt 300 hästar med alla avelsston och unghästar.

”Man vänjer sig”

Syftet med verksamheten är att sälja hästar och Petronella Andersson är väl medveten om att hästarna hon arbetar och tävlar med kommer att försvinna från henne.
– Man vänjer sig vid att de säljs och kommer att försvinna. Det är min vardag nu, säger hon.

Några hästar har betytt lite extra för henne och en av dem är Eclatant (KWPN val f 2009 e Berlin-Heartbreaker, uppf J. Kramer, äg Stephex Stables) som hon har med sig till Friends under ett av sina relativt sällsynta Sverigebesök.
– Jag är hemma kanske max två veckor sammanlagt varje år.

Petronellaanderssoneclatantrt
Petronella Andersson och Eclatant är på plats i Friends och blev trea i lördagens tidshoppning. Foto: Roland Thunholm

På lördagen blev det en tredjeplacering med Eclatant i en tidshoppning över 1,50-hinder.
– Det är en riktig atlet med ganska mycket attityd, säger Petronella Andersson.

När hon själv ska lista sina bästa egenskaper som hästmänniska kommer svaret snabbt och säkert:
– Jag är envis. Väldigt envis. Och en riktig tävlingsmänniska.

Tävlingsmänniskor

Stephexryttarna är alla utpräglade tävlingsmänniskor och när de är på tävling är alla i första hand fokuserade på sig själva och sina egna insatser.
– Men om inte jag vinner så hoppas ju så klart att någon annan i teamet vinner, säger Petronella Andersson med ett litet skratt.

Innan hon lämnade Sverige och Ljunghusen hade hon haft många framgångar både på ponny och häst med SM-guld på ponny och individuellt EM-silver som young rider som några av de främsta meriterna. Under sina år på Stephex Stables har hon fyllt på meritlistan med starter i unghäst-VM 2014, 2016 och 2018. Nyligen plockade hon sina första världscuppoäng när hon blev sexa tillsammans med Bacardi 188 i Italien.

Till Florida

Hon har inga planer att slå av på takten och efter nyår åker hon till Florida och Winter Equestrian Festival med ett gäng hästar.
– Planen är att vi ska stanna två månader, säger Petronella Andersson.
– Jag har byggt upp ett bra liv i Belgien och jag har aldrig ångrat att jag lämnade Sverige. Men jag har bra kontakt och support hemifrån, det har betytt mycket under de här åren.

Fakta

Stephex Stables

  • Ett av världens största handelsstall.
  • Ligger strax utanför Bryssel i Belgien, och grundades av Stephan Conter 1986.
  • Har en femstjärnig hopptävling, Stephex Masters, varje år.
  • Har flera stalljockeys, bland annat Tysklands Daniel Deusser som är rankad sjua i världen, och Italiens Lorenzo de Luca, rankad 15:e i världen.
  • Det finns ytterligare en svensk stalljockey hos Stephex förutom Petronella Andersson, i Jonna Ekberg. Andersson är rankad 128 i världen, Ekberg 207:a.
  • Några av de mest framgångrika hästarna som har tagit vägen förbi Stephex Stables i sin karriär är  Hickstead, Cornet d’Amour, Ryan des Hayettes, Irenice Horta och Coriana van de Klapscheut.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden