Sverige
23 november 2018 05:45

Pionjär inom ponnysporten har avlidit

DödsfallEn förgrundsgestalt inom svensk ponnysport, Anders Edman, har avlidit.
Han var tidig med att inse fördelen med att barn skulle rida på ponnyer, och fostrade många kända ryttare på Hageby gård.

Pionjär inom ponnysporten har avlidit
I Ridsport nr 2/1973 fanns en artikel om videofilmning vid träning. ”En hoppryttare kan med hjälp av videobandspelare korta ner sin utbildningstid till mindre än hälften", sa ridlärare Anders Edman vid Hageby Ridskola i Norrköping. Han hade då filmat sina elever i ultrarapid med filmkamera i många år, men fått vänta en vecka på att filmen skulle framkallas.

Anders Edman drev ponnyridskola på Hageby gård utanför Norrköping från 1960 och framåt.
− Han var en pionjär när det gällde att driva ponnyridskola och förstå att barn skulle rida på ponnyer, inte på hästar, berättar Ylva Lovén Swärd, en annan centralgestalt i svensk ponnysport.
Han var också med under ponnytravets framväxt i Sverige, och russen som fanns på ponnyridskolan användes även för ponnytrav.
När Hageby Ridklubb bildades 1969 blev Anders Edman den första ridskolechefen.
− Han var en eldsjäl och en person med tydliga åsikter, och han var tidigt ute med att få till stånd ett samarbete mellan olika grupper, säger Ylva Lovén Swärd.

Bland eleverna på Hageby fanns bland andra Lars Parmler och Claes Pettersson.
− Anders Edman var den som fick oss att fortsätta med ridsport, och som lät oss ha roligt tillsammans med hästarna. Han tog verkligen hand om hästar och elever, säger Claes Pettersson, i dag ridskolechef för Åby ridskola samt en av arrangörerna av Norrköping Horse Show.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden