Debatt
4 augusti 2017 13:11

Platsar SvRF i folkrörelsen?

Är verkligen Svenska Ridsportförbundet, SvRF, en organisation som platsar i folkrörelsefamiljen? Hade någon ställt frågan till mig för åtta år sedan, när jag började tävla i sportkörning, ja då hade jag utan tvekan sagt ja. Då hade jag varit aktiv ett antal år i olika ridklubbar och hade bara positiva erfarenheter, men idag är jag mera tveksam om Svenska Ridsportförbundet med sin New Public Management Policy och ensidiga elitinriktning verkligen ska uppbära statsbidrag från Svenska Riksidrottsförbundet.

Pengar som är tänkta för att stärka grundorganisationernas satsning på barn och ungdom, de och kansliets resurser satsas i stället i huvudsak på en liten elit, som dessutom styrs av klädföretaget Hennes och Mauritz helt och hållet.

Det vore mycket bättre om ridskolorna hade en annan huvudorganisation, som arbetar demokratiskt gentemot medlemmar och ridklubbar, i stället för en organisation som gör allt för att minska medlemmarnas inflytande och dessutom har ett klimat, som kväver all debatt och allt oliktänkande.

Åtta års erfarenhet säger mig detta:
1. Har du en viktig fråga, som du vill ta upp i Svenska Ridsportförbundet tex. sportkörningens utveckling – försök inte ens, klimatet i organisationen är sådant, att inget nytänkande eller någonting som kan uppfattas som kritik, tas upp på allvar, utan det möts av iskall tystnad eller ännu värre med att den person som tar upp frågor som är kontroversiella, den ska tystas till varje pris. ”Skjuta budbäraren” är metoden som allmänt tillämpas. Eller som i mitt fall hotas av uteslutning av en domare. När jag då skriver till Svénska Ridsportförbundet och frågar om detta överensstämmer med förbundets policy får jag inget svar, trots flera påstötningar. Så har det varit under mina åtta år i Svenska Ridsportförbundet.

Jag anklagas på FB för, att vara en negativ person, bara därför jag kräver ojäviga domare och redovisar statistik från TDB för sportkörningens nedgång i hela Sverige och Västerbotten, av andra tävlingskuskar, som antagligen känner sig hotade av mitt agerande. Varför förstår jag inte. Hotet är istället sportkörningens utplåning, som alla verkar förneka, trots att antalet kuskar nu inte längre räcker till vettiga klasser eller finansiering av fullständiga tävlingar.

Vad gör då förbundet ? Jo, man ändrar i TR, så att två kuskar kan utgöra en klass. TR ändringar verkar vara universalmedlet, inte att försöka få klubbarna att utbilda flera kuskar.

Tillväxten av kuskar är nu så dålig att SM i Sala varken fick en ungdomsklass eller young riderklass. Trots detta fortsätter aktiva elitkuskar på allvar, att hävda att nedgången beror på mig, för att jag skriver så negativt om sporten. Fakta från TDB gäller inte här! Bara man är positiv, så ska allt ordna sig, upprepar man, som ett mantra, medan man fortsätter att sticka huvudet i sanden som en struts.

2. Tro inte på föreningsdemokrati, om du är medlem i Svenska Ridsportförbundet. Gör du det så slutar du snabbt, att tro på demokrati, eftersom respekten för förbundsstämmans beslut, som togs om, att satsa på sportkörningen för två år sedan, inte har verkställts ännu och antagligen aldrig kommer att verkställas. Frågan skickades till fel instans, dvs den centrala körkommitten, istället för till ridskolekommitten, som kan göra någonting.

3. Mitt råd är, satsa svenska Riksidrottsförbundets pengar, det vill säga statsbidraget till verksamhet för barn och ungdom på en organisation som har en demokratisk uppbyggnad och inriktning och befria Svenska Ridsportförbundet från ridskoleverksamheten, så de fullt ut får ägna sig åt sponsrad elitverksamhet, privat finansierad i egen New Public Management-anda utan inblandning av ev.
medlemmar.

Else-Marie Vikström fd SM-kusk i parakörning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden