Avelsnyheter
29 augusti 2019 12:12
Ridsportplus

Poetic Justice – alla tiders bästa prestationsförärvare

PonnystatistikConnemarahingsten Poetic Justice har toppat statistiken över ponnyavelns bästa prestationsförärvare förr. Men i Ridsports årliga statistik har han nu kommit upp i den högsta procenten tävlingsavkommor som någon ponnyhingst i Sverige haft hittills.

Poetic Justice – alla tiders bästa prestationsförärvare
Över hälften av avkommorna till Kulltorps Yrrol och Poetic Justice har blivit kvalificerade tävlingsponnyer. Foto: Peter Zachrisson/Yvonne Karlsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I statistiken jämförs det totala antalet avkommor per hingst med hur stor andel av dem som blivit poängtagande tävlingsponnyer, det vill säga placerat sig i hoppning, dressyr eller fälttävlan på regional nivå eller högre.

Poetic Justice fick 125 föl under åren 1997-2009 och av dem blev 74 poängtagande tävlingsponnyer. Det ger en andel på närmare 60 procent.

Flera avkommor blev aldrig tävlingsponnyer

Än mer imponerande blir det om vi håller i minnet att bland avkommorna fanns både storhästföl som aldrig tävlat som ponnyer, och ponnyer som gick på export i unga år och som därför aldrig tävlat i Sverige. Dessa har av naturliga skäl inte haft möjlighet att bli tävlingsponnyer i Sverige.

Men Poetic Justice är inte den enda hingsten som stoltserar med att över hälften av avkommorna blivit poängtagande tävlingsponnyer. I årets tabell, uppdaterad med avkommor födda 2013 och tävlingsresultaten för 2018, är det hela fem hingstar som har förärvt sig så bra.

Kulltorps Yrrol in på tredje plats

Ny i den illustra skaran är welshhingsten Kulltorps Yrrol som nu ligger på tredje plats totalt. Han var själv en utmärkt tävlingsponny i kategori B som tog SM-guld i fälttävlan 2005 och SM-silver i hoppning 2012. Tyvärr gick han bort alldeles för tidigt, precis när det började stå klart att han även var en framstående prestationsförärvare.

De flesta hingstarna i toppen av den stora tabellen är äldre hoppförärvare. Statistiken gynnar dem, eftersom hoppning är en större sport och hopponnyer gör fler starter och på så sätt får fler chanser att meritera sig än dressyrponnyer.
På dressyrsidan ligger ridponnyhingsten Vermont i topp. Det framgår av 10-i-topp-tabellen, där sönerna Valdo och Verdi placerar sig som sexa respektive nia. Valdo har även tidigare legat högt både i den stora tabellen (där även avkommorna inom hoppsporten är med) och i dressyrtabellen.

Vermont
Vermont RP 133.

Verdi har inte haft ett lika snabbt genomslag som förärvare, men nu börjar även hans avkommor att visa framhovarna. Själv var han en ypperlig dressyrponny med en sjundeplats på EM 2009 som främsta merit, men togs bort på grund av skada redan som 10-åring.

30 avkommor behövs för säker statistik

De flesta ponnyhingstar betäcker få ston. För att få någorlunda säker statistik är bara de hingstar som haft minst 30 avkommor i tävlingsbar ålder med. Varje år är det spännande att se vilken av de hingstar som passerat den gränsen för första gången som förärvt sig bäst.

Simbergsuperman
Simberg Superman RW 113. Foto: Yvonne Karlsson

I år är det welshhingsten Simberg Superman. Han har använts både i den rena welshaveln och i ridponnyaveln, där han har flera avkommor med SWB-ston.
Simberg Superman ligger på plats 68 i statistiken, vilket är en bra placering för en hingst som fortfarande har många unga avkommor.

Tioitoppdressyr

Tioitopphoppning

Ponnyhingstar

Hela statistiken med 173 hingstar hittar du här.

Fakta

Fakta om tabellen

Tabellen bygger på antalet levande födda föl per hingst åren 1986-2013 enligt Svenska Hästavelsförbundets och avelsföreningarnas uppgifter, samt Svenska Ridsportförbundets tävlingsstatistik för åren 1990-2018 för avkommorna.

Endast hingstar med minst 30 föl är med, för att få någorlunda säker statistik.

De raser som omfattas är ridponny/partbreds, new forest, connemara och welsh av sektionerna B, C och D.

Som tävlingsavkomma räknas en ponny som placerat sig på regional tävling eller högre, eller 5- och 6-årig ponny som placerat sig i motsvarande ungponnyavdelning.

Som kvalificerad tävlingsavkomma räknas kategori C- och D-ponny som placerat sig i lägst motsvarande medelsvår hoppning, lätt A dressyr eller medelsvår fälttävlan. För kategori B-ponny räknas även motvarande lätt A hoppning och lätt fälttävlan.

De hingstar som inte haft föl efter 1998 och de hingstar som har mindre än tio procent tävlingsavkommor har uteslutits ur tabellen.

Expandera

Artikeln publicerades första gången 29 augusti 2019 i ridsport nummer 16 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden