Sportnytt
7 juli 2017 19:44

Ponnydressyr för alla åldrar testas på tävling

Snart kommer projektet 90-10 att synas allt mer på tävlingsbanorna. Under sensommaren öppnar dressyren med testtävlingar där ryttare oavsett ålder får tävla ponny.

Ponnydressyr för alla åldrar testas på tävling
Under sensommaren möts ryttare i alla åldrar på två olika ponnytävlingar. LottaGyllensten

Det ska vara enkelt och roligt att börja tävla. Det konstaterade Meta Persdotter, ordförande i Ridsportförbundets tävlingssektion, på vinterns tävlingskonferens vid lanseringen av projektet 90-10 där bredden står i fokus. Pytt Hamberg, även landslagsledare för ponnydressyren, leder projektet.
– Det finns två anledningar till att det heter 90-10. Den ena är att 90 procent av alla som rider inte tävlar. Därtill tävlar 90 procent av tävlingsryttarna på breddnivå, säger Pytt.
– Systemen i dag inbjuder av olika skäl inte alla och nu gör vi det här för att se om fler vill tävla och vad vi kan göra för att locka dem.

Medelsvår på ponny
Grenkommittéerna har lämnat förslag till tävlingssektionens projekt om olika tävlingsformer och snart är det alltså skarpt läge för dressyren.

På två testtävlingar under sensommaren, i Billdal och i Gävle, kommer dressyrryttare i alla åldrar på ponny kunna tävla mot varandra i medelsvår C:1. Förutsättningen är att ekipaget är proportionerligt.
– Precis som det står i TR redan i dag är det domarna som avgör om så inte är fallet. Vi vet många vuxna som har ponny – alla vill inte ha en häst som är 1,70. Om fler äldre ryttare åt det kortare hållet kan och skulle vilja tävla med ponny vore det väldigt kul. Om det här slår igenom kan det öppna upp för framtiden och bli många fler sådana här klasser.
– Det ska bli väldigt spännande med pilottävlingarna. Jag kommer att vara på plats på båda och prata med ryttare, arrangörer med flera för att utvärdera det hela och se hur vi kan göra det ännu bättre och förändra framöver, säger Pytt.


Kanske får ryttare som aldrig har tävlat innan åka hem med en rosett när förbundet testar nya tävlingsformer? Foto: Lottapictures

Fler testklasser på gång
Just nu tittar projektgruppen bland annat vidare på hur dressyrbedömning för barn upp till 12 år skulle kunna anpassas. I hoppningen arbetas det på förslag med centimeterhoppning där ryttaren väljer höjd oavsett hästens storlek och med skillshoppning, där moment utförs mellan hindren.

Som Ridsport tidigare har rapporterat i pappersupplagan är förslag från övriga grenar, för att göra tävlandet mer lättsamt och åtkomligt, bland annat utlåningskit till ridskolor för mounted games (tidigare gymkhana), reiningklasser där man tävlar mot sig själv och jämför resultaten mellan första och andra starten, och långritter inom distans med stationer för vetcheck och pulskontroll. Working equitation har på samma spår infört en ridskolecup.

Tester i höst och i vår
Förbundet skriver på sin sida att under hösten och nästa vår kommer det i alla discipliner kunna provas nya bedömningsformer, tävlingsformer och åldersindelningar inom projektet.

Förbundet skriver vidare om en del av bakgrunden:
”För många ridsportare är lusten att utvecklas en stor drivkraft. Ridsporten erbjuder många tillfällen till både utveckling och tävling, med möjlighet att välja disciplin och ambitionsnivå utifrån sina egna förutsättningar och mål. Att tävla kan vara ett sätt att stämma av nya kunskaper på.

Det är därför viktigt att tävlingsverksamheten utformas så att den stimulerar till kvalitativ och långsiktig utveckling, och motverkar utslagning. Genom att arbeta för en bredd i det redan allsidiga tävlingssystemet med tävlingsformer av utbildande karaktär blir insteget till tävlandet lärorikt och tryggt.”

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden