Världen
21 juni 06:25

Positivt besked för kvarkavaccin

SmittskyddArbetet med att ta fram ett vaccin mot den smittsamma sjukdomen kvarka har tagit ett stort kliv framåt efter att ha hanterats av den europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA.

Positivt besked för kvarkavaccin
Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: Istock

Det är företaget Intervacc som berättar om nästa steg för ett vaccin mot kvarka i ett pressmeddelande.

Nyligen meddelades att kommittén för veterinärläkemedel, CVMP, vid europeiska läkemedelsmyndigheten, EMA, har lämnat ett positivt utlåtande och rekommenderar ett godkännande av Strangvac inom EU.

Strangvac är ett vaccin mot den smittsamma och allvarliga infektionssjukdomen kvarka som drabbar hästar över hela världen. Vaccinet är framtaget av Intervacc.

Ett godkännande från EU-kommissionen efter det positiva utlåtandet väntas under tredje kvartalet 2021.

Veterinär Emma Hartman, global produktchef för vaccinet säger i pressmeddelandet att: ”Vaccinet blir ett viktigt verktyg för veterinärer och hästägare i kampen mot kvarka, en vanligt förekommande och mycket smittsam sjukdom som ger upphov till stort lidande hos drabbade hästar.”.

Bolagets vaccinteknologi bygger på mångårig forskning vid Karolinska Institutet och Sveriges Lantbruksuniversitet.  Processen för marknadsgodkännande av kvarkavaccinet i Storbritannien fortsätter också.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden