Körning
5 augusti 2020 16:43
Ridsportplus

”Postorderponnyn” matchas mot VM

TeamworkDe har ett ”projekt” ihop, elitkusken Johan Herner och hästägaren Ingela Ekelund. Projektet heter Störtebekers Big Cracker och nu ska denna läckra welshingst matchas mot världsmästerskapet för ponnyekipage. Johan kör, Ingela är support. Ponnyn köpte hon på bild från Tyskland.

”Postorderponnyn” matchas mot VM
Ett nytt team på gång i sportkörningen. Ingela Ekelund sätter sin ponnyhingst Störtebekers Big Cracker i elitkusken Johan Herners erfarna händer. Här på träning i Åstorp, groom är Ester Fagerlind. Foto: Eva Österlund

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

En fin och älskad ponny har många namn. Big Cracker går mest under namnet ”Lilleman” och ibland till och med ”Barbieponnyn”.
– Jag köpte honom först som sällskapshäst till hingstarna på vår seminstation. Jag ville alltid ha en welsh eller welsh mountain i stallet, berättar Ingela Ekelund.

Lilleman kommer från Tyskland, han är efter meriterade Best Boy och var egentligen inte till salu från början. Men ägarna ändrade sig och ponnyn gjorde resan till Sverige.
– Han är en riktig ”postorderponny”. Jag köpte honom innan jag hade sett honom mer än på bilder, fortsätter Ingela.

Lilleman var inkörd och Ingela hade kört förr. Nu skulle de fungera ihop.
– Jag kontaktade Tomas Eriksson och fick mycket hjälp av honom och hans dåvarande sambo, Annika Borg.
– Tomas är en otroligt bra coach och instruktör.

Samtidigt med ponnyn hade också Ingela PRE-hingstar på stall på gården strax utanför Klippan i Skåne.
– Jag råkade ut för en olycka med en av hingstarna och det var en ganska lång rehabilitering. Min körning fick stå tillbaka. Även om jag tävlat en hel del med Lilleman.

Det stora testet

Ingela Ekelund kom igen med sin körning men upptäckte att hon nog ”körde hellre än bra”. Ponnyn förtjänade något mer.
– Så jag kontaktade Johan Herner och han var intresserad av att tävla ponnyn. I alla fall prova.

Det stora testet kom när Dalby Ryttarförening ordnade en komplett körtävling i Revinge, då hade Johan bara haft Lilleman några veckor innan det var tävlingsdags. En nervös hästägare fanns hela tiden runt banorna i Revinge och visst gick det bra. Ekipaget gick i klassen för medelsvår ponny och med en andraplats i dressyr, en seger i maraton och en andraplats i konkörningen så var det ju inget snack. En övertygande totalseger för Johan Herner och hans nya ”ponnyprojekt.”

Ingela var helnöjd, hon hade valt rätt kusk och samarbetspartner.
– Ponnyn har ett stort register, dessutom tycker han det är roligt och det betyder väldigt mycket. Det här ska bli riktigt kul, säger Johan Herner.

Jh4
Snygg ponny som fångar blickarna. Kusken Johan Herner gillar att ha stora mål – det här är en VM-satsning. Foto: Eva Österlund
Jh5
Ingela Ekelund och Johan Herner har just nu delad vårdnad om ”Lilleman”. Foto: Eva Österlund

Det är mycket mästerskapskänsla på den hernerska kör- och ridanläggningen i Krika utanför Klippan. Vid sidan av Johans ponnysatsning finns också elithästarna O’man och Abkaers Stuntman i stallet. Med tre körhästar i toppklass och med flera stora mästerskapsplaner blir det här riktigt spännande.
– Det är verkligen ett mycket trevligt projekt vi har, betonar Ingela flera gånger. Man kan ju vara ganska ensam i den här sporten, men nu har vi delad vårdnad om Lilleman. Det är en stor glädje i det här.

Viktigt att sikta högt

– Fast det är Johan som styr. Han säger vad jag ska göra och så blir det så. Jag är en glad medelmåtta, men ponnyn är ju eller kan med Johans hjälp och kunnande ta sig till en helt annan nivå, fortsätter Ingela.

Det stora målet för alla tre är alltså VM. Extra viktigt för Johan.
– Jag måste köra mot ett stort mål, en stor tävling, då är jag som mest motiverad. Och den här ponnyn är inte bara snygg – han har ett stort register också.

Varken Ingela eller Johan har just nu stenkoll på den internationella konkurrensen på ponnysidan. Men de vet att de har kvalitet, kapacitet och utrålning med sig den dagen det väl är dags. Under tiden slipar de form och samarbete på hemmatävlingarna. Åstorp, Flyinge och så Åstorp igen är det som väntar närmast. Sedan får vi se.

Störtebekers Big Cracker är en welshhingst, sektion B. Han är född 2004 i Tyskland, uppfödare är Adolf Müller. Han är efter Best Boy-Linde Hoeves Sebastiaan och har meriter både som avelshingst och tävlingshäst. Lilleman är livstidslicensierad i Sverige och godkänd i Weser-Ems och i Westfahlen med flera meriterade avkommor i Tyskland.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden