Krönika
27 mars 2023 15:28

Lisa Lidbeck: ”Prata öppet om allas roll i sexuella övergrepp”

Gästkrönika"Jag behöver bara se på mig själv som yngre för att veta att vi tjejer inte alltid är guds bästa barn." Ridsports gästkrönikör Lisa Lidbeck tar sig an ett kontroversiellt ämne när hon vill belysa båda sidorna kring sexuella övergrepp.

Lisa Lidbeck: ”Prata öppet om allas roll i sexuella övergrepp”
Lisa LIdbeck är sporthästveterinär, level 4-veterinär inom FEI, tidigare landslagsveterinär för fälttävlan.

Jag testade några olika teman för den här krönikan på min förståndiga väninna, som, klok som hon är, avrådde mig från att sticka ut hakan och ta upp ämnen som kan vara  kontroversiella. Hon avrådde mig bestämt ifrån att ta upp mina egna erfarenheter och synpunkter kring kvinnans roll, och hur även vårt köns agerande och beteende – inte bara mannens – kan bidra till en ökad risk att utsättas för sexuella ofredanden på skolor och hästanläggningar där en ojämn könsfördelning råder och där ett kön, oftast mannens, är upplyft på en piedestal.

Jag behöver bara se på mig själv som yngre för att veta att vi tjejer inte alltid är guds bästa barn. Därmed absolut inte sagt att vi får skylla oss själva om vi blir utsatta för sexuella trakasserier och övergrepp bara för att vi uppmuntrat och flörtat med en man! Men det är inte helt ovanligt att framför allt unga män och killar blir föremål för anmälningar och i efterhand anklagas för oegentliga sexuella handlingar när relationer tar slut, när svartsjuka uppstår eller när tjejen kanske ångrar att hon löpte hela linan ut.

Hon avrådde mig bestämt ifrån att ta upp mina egna erfarenheter och synpunkter kring kvinnans roll.

För mig som mamma och förälder till både en tonårsdotter och två tonårspojkar, så är ALLA riskfaktorer högst väsentliga att belysa, för att undvika att de med sitt beteende och agerande skadar andra eller riskerar att själva råka illa ut. Det råder en osund tradition och könsfördelning inom ridsporten. Därför måste skolor och Ridsportförbundet ta krafttag mot den tystnadskultur som finns.

Vi måste börja tala öppet om, utbilda, informera, belysa problematiken och avsätta tid i kursplaner för att göra alla inblandade – lärare, ledare, tränare, ryttare, elever, både flickor och pojkar – medvetna om sin roll i att skapa en trygg skola och arbetsplats.

Äldre män inom ridsporten, i chefs- eller ledarroll, behöver påminnas om olämpligheten i att inleda relationer med 25-30 år yngre flickor i beroendeställning. En ung kille som utbildar sig till tränare måste få lära sig att det är olämpligt att ha relationer med elever och anställda. Inte nödvändigtvis olagligt, men olämpligt. Är alla medvetna om att elever inte sällan attraheras av, vill bli sedda och bekräftade av sina tränare och ridlärare, som de ser upp till, så kan förhoppningsvis båda parter hantera situationen på ett bättre sätt. Det gäller åt båda håll.

Inte nödvändigtvis olagligt, men olämpligt.

Nej, om det här känsliga ämnet tyckte min fantastiska väninna inte att jag fick skriva! Hon avfärdade också en rad andra kontroversiella ämnen och tyckte i stället att jag skulle skriva om bettrelaterade munsår. Men nu tog utrymmet slut, så det får bli nästa gång! 

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 5/2023.

Ridsports chefredaktör Catharina Hansson kommentar om publiceringen:

Tidningen Ridsport är HELA ridsport-Sveriges tidning. Därför vill vi låta alla röster höras. Den här krönikan väcker med rätta starka känslor – det har vi snabbt sett i sociala medier. Alla ni som inte tycker lika, säg inte upp era prenumerationer – vässa era argument och låt även era röster höras.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden