Sport
23 mars 2016 16:25

Premiär för världsunikt hinder

I dag presenterades Chalmers specialutvecklade hinder som ska premiärhoppas under Gothenburg Horse Show. För första gången kommer publik på hopptävling få se hur högt hästarna är över ett hinder.

Premiär för världsunikt hinder
Det världsunika hindret kommer att vara väsentligt högre när hästarna ska hoppa i Scandinavium.

Hindret har tagits fram i samarbete mellan Chalmers tekniska högskola i Göteborg och Gothenburg Horse Show. Med hjälp av optiska sensorer mäts avståndet mellan den översta bommen på hindret och hästens lägsta punkt  (svans oräknad) ovanför bommen. Avståndet visas i realtid på jumbotronen i Scandinavium. Den häst som har minst avstånd blir vinnare av Chalmers-priset.

Hindret har tagits fram av åtta studenter från sju Chalmersutbildningar med hjälp av ingenjörskunskap och designkompetens. Det är en del i ett antal projekt inom hästsport som Chalmers arbetat med under flera år. Hästar och ryttare kommer inte att störas av mätningen som inte är synlig.

Under onsdagens presskonferens berättade forskaren Magnus Karlsteen och studenten Louise Johansson om utvecklingsarbetet som bland annat handlat om att mätningen inte fick registrera en eventuellt släpande svans på hästen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 90 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden