Träningstips
11 maj 2019 10:27
Ridsportplus

Problemlösning: Tre trick som får med bakbenen

Proffset tipsarDet är alltför vanligt att hästar springer iväg och tappar bakbenen i övergångarna, tycker den VM-meriterade A-tränaren Liane Wachtmeister. Hennes tre enkla övningar, och en portion självinsikt, råder bot på problemet.

Problemlösning: Tre trick som får med bakbenen
Liane Wachtmeister har ett gediget dressyr-CV och bjuder på träningstips. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När vi rider en rörelse är inte den i sig det allra viktigaste, tycker Liane Wachtmeister. Enligt henne är övergången mellan rörelserna det riktigt intressanta.
– Piaffen är till exempel ingen konstart i sig. Det är resultatet av samspelet mellan skänkel och hand, och konsten när du går i och ur övningen, säger hon.

Ridsport, Dressyr
Liane Wachtmeister (här med Santana) är dressyrtränare och tävlingsryttare. Hon har tävlat internationell Grand Prix i många år, har ridit VM på 90–talet och har SM–guld i bagaget. Liane Wachtmeister har utbildat flera hästar och elever till Grand Prix. Arkivbild: Roland Thunholm

Liane Wachtmeister anser att detsamma gäller för all ridning. Det är i övergångarna vi kan hämta hem hästarna och få ordning på både gångarter och samling, men det gäller att vi vet hur vi ska göra. När vi går upp i en högre gångart är det väldigt vanligt att hästen tar långa, långsamma steg och blir efter med bakbenen.

Här gäller det att vi lär oss rätt teknik för att kontrollera stegets höjd och längd.
– Om du börjar trava utan energi och med en lång häst måste du schasa in bakbenen under hästen, och det är inte det lättaste.
Vi gör det betydligt enklare både för oss själva och våra hästar om vi börjar övergången med en häst som har en lätt front och bakbenen under kroppen.
– Där har vi ett bra ingångsvärde, för det är alltid svårare att rätta till än att göra rätt från början, slår hon fast.

Att rida för lätta hjälper kan låta enklare än vad det är. Men Liane förklarar att allt handlar om tryck och eftergift.
– Hästen går egentligen inte fram för trycket utan när du lättar på trycket. Hästen blir alltså inte lösgjord av att vi drar mer i tygeln eller trycker hårdare med skänkeln. Fokusera på snabba hjälper och tydliga eftergifter när hästen gör rätt.

Övn1Övni2 Övn2skissÖvn3bild

Liane Wachtmeister tipsar from Ridsport on Vimeo.

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 4/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden