Sverige
8 juni 2023 20:30
Ridsportplus

Professorn som vill att fler ska umgås med hästar

HjärnkraftÖkad självkänsla är en av effekterna som Jonas Bergquist, professor vid Uppsala universitet, känner av ridningen. Nu vill Jonas exponera fler för hästar och det välbefinnande som de ger. "Ridning är ett mentalt stimuli och inte bara ett fysiskt", säger han.

Professorn som vill att fler ska umgås med hästar
Forskaren Jonas Bergquist vill exponera fler för hästar och det välbefinnande de ger. Foto: Mark Harris

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Hallå där Jonas Bergquist som är ny Inspector Equitandi vid Uppsala universitet och professor i analytisk kemi och neurokemi.

  Är hästar bra för hjärnan?
  – Vi vet ju att ridning är ett mentalt stimuli och inte bara ett fysiskt. En sak jag känner själv är att man ökar sin självkänsla när man klarar av att hantera ett så stort djur.
  – Hästar används även i kliniska sammanhang, vid motoriska störningar eller utvecklingsstörningar. Man stimulerar delar av hjärnan och muskulaturen som man kanske inte använder annars.

  Vad innebär det att vara Inspector Equitandi?
  – Det kan ungefär översättas till ryttmästare. Jag är chef för ridinstitutionen vid Uppsala universitet. Den har funnits i 360 år, sedan 1663, och är därmed den näst äldsta ridinstitutionen i världen efter Spanska ridskolan. Den var en del av exercitierna som Gustav II Adolf och drottning Kristina initierade då de ville att våra yngre odågor till adelsmän skulle bli mer gångbara i kungahusen ute i Europa genom att lära sig musicera, fäkta, dansa, teckna och rida.

  Vad gör ni på institutionen?
  – Vårt uppdrag är att bistå Akademistallet med möjlighet att utbilda studenter och personal i ridkonstens olika delar. Vi delar ut stipendier till duktiga studenter som även är duktiga med hästar. Vi stöttar också engagemanget i student-SM, arrangerar klubbmästerskap, Hubertusmiddag och sociala aktiviteter. Vid promovering av nya doktorer är hästar och ryttare med fanor med.

  Har du hunnit införa något nytt?
  – Jag har initierat prova-på-ridningar som är helt öppna för alla – studenter, personal och alumner. Jag vill exponera fler för hästar och det välbefinnande som de ger.

  Fakta

  Jonas Berquist

  • Ålder: 56 år.
  • Bor: Uppsala.
  • Gör: Inspector Equitandi och professor vid Uppsala universitet. Driver stall med 25 hästar tillsammans med några andra familjer och har två egna, en SWB och en SWB/welsh. ”Det är honom jag rider mest, en trevlig godmodig valack.”
  • Ville bli när han var ung:  Veterinär.
  • Just nu: Forskar mycket på vad man kan lära av postcovid.
  • Internationellt: Är adjungerad professor i patologi vid University of Utah, Salt Lake City, USA, professor i precisionsmedicin, Binzhou Med Univ, Kina.
  • Forskningssamarbete: ”Sedan februari har jag en gästprofessur inom veterinärmedicin på SLU, där  jag ska använda mig av våra markörer och metoder från humansidan inom djurforskning”.

  Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2023.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden