Sverige
10 december 2018 15:56

Profilerna om saknaden efter Christopher ”Chris” Johnston

DödsfallHängiven sin profession, en fantastisk medmänniska och idéspruta som alltid ställde upp. Det är bara några av alla uppskattande ord från svenska ridsportprofiler med anledning av välkände veterinären Christopher "Chris" Johnstons bortgång. "Han lämnar ett stort tomrum efter sig," säger hoppryttaren Marcus Westergren.

Profilerna om saknaden efter Christopher ”Chris” Johnston
Christopher Johnston. Foto: Roland Thunholm

Stora delar av ridsport-Sverige har uttryckt sin sorg och saknad efter veterinären Christopher ”Chris” Johnston som gick bort förra veckan.
– Han lämnar ett stort tomrum som är svårt att fylla efter sig, säger hoppryttaren Marcus Westergren som har varit den namnkunnige och välkände veterinärens vän och uppdragsgivare i 14 år.

Han var tidigt ute med att förstå det här med att se helheten hos en häst. Han var också en pionjär när det gällde digitala arbetsmetoder och verktyg. Veterinärkollegan Göran Åkerström om Christopher ”Chris” Johnston.

Marcus Westergren var på Chris klinik så sent som i tisdags med flera hästar.
– Jag är så glad att jag var där själv och träffade honom, annars är det ofta någon hästskötare som åker med hästarna.

Chris har varit knuten till Marcus Westergrens team i 14 år. Han har bland annat följt Westergrens hästar och varit med vid inköpsresor, även utomlands.
– Han ställde alltid upp och var ett stort stöd när det än behövdes, även om det var på kvällstid eller på en helg, fortsätter Marcus Westergren.

Rörd och ledsen

Dressyrryttarren Gunilla Byström hade också Chris som veterinär och hon är djupt rörd och ledsen när Ridsport pratar med henne om dödsfallet.
– Han var en enormt duktig veterinär och en fantastisk medmänniska. Han fanns alltid där när det behövdes, säger Gunilla Byström.

När hennes Vectra drabbades av tarmupphängning kördes hon till Ultuna som inte var Chris arbetsplats.
– Men han åkte dit och såg till henne varje dag. Han var så hängiven, säger Gunilla Byström som hade honom som veterinär i tio år.
– Det blir fruktansvärt tomt efter honom.

Fann varandra direkt

Även FEI:s chefsveterinär Göran Åkerström har haft mycket kontakt med Chris genom åren.

Chris var specialiserad inom ortopedi på häst och disputerade på hästens rörelsemekanik. Han forskade även på ryggens funktion och skador i rörelseapparaten.
– Jag hade honom som lärare redan vid veterinärutbildningen och vi fann varandra ganska direkt. Jag var hovslagare då och var väldigt intresserad av mekanik och hovar och underlag, och det var han också, säger Göran Åkerström.

De båda veterinärernas vägar har sedan korsats och följts åt genom livet, bland annat samarbetade Göran Åkerström med Chris under sin tid som föreståndare för hovslagarskolan i Skara.
– Chris var en fantastisk idéspruta, han tänkte verkligen annorlunda i många avseenden och var ofta långt före sin tid.
– Han var tidigt ute med att förstå det här med att se helheten hos en häst. Han var också en pionjär när det gällde digitala arbetsmetoder och verktyg.

Engagerad

Chris var under sin karriär bland annat klinikveterinär på Specialisthästsjukhuset Strömsholm, klinikchef på Universitetsdjursjukhuset vid SLU och klinikveterinär samt delägare på Mälaren hästklinik.
– Han var också väldigt engagerad i det här med att ridsport ska vara en ren sport och var genuint oroad över utvecklingen med dopning och otillåten medicinering, säger Göran Åkerström.

Även Marcus Westergren lyfter fram Chris stora engagemang i ridsporten.
– Han ville verkligen vara delaktig i sporten. Han kunde ringa och fråga vad som hände om han såg att jag hade gjort ett dåligt resultat med någon häst.
– Det gick alltid att diskutera med honom och han hade koll på alla mina hästar.
– Han var verkligen en i teamet och det gick alltid att lita på honom.

Christopher Johnston blev 56 år gammal. De sista åren av sitt liv var han veterinär på Scandinavian Equine Clinics, som han grundade och ägde. Kliniken har tre mottagningar i Mälardalen.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden