Dressyr
29 december 2018 10:58

Provsvar visar vad Lawsonia hade drabbats av

SjukdomStrax före jul berättade Ridsport att young ridern Vendela Eriksdotter Rubin hade förlorat sin mästerskapshäst Lawsonia. Provsvar har visat att Lawsonia hade drabbats av en elakartad tumörform.

Provsvar visar vad Lawsonia hade drabbats av
Vendela Eriksdotter Rubin och hennes dressyrhäst Lawsonia. Foto: Fredrik Jonsving

Vendela Eriksdotter Rubin, young rider med framgångsrika karriärer i både fälttävlan och dressyr, förlorade familjeuppfödningen Lawsonia (SWB sto f-04 e Danone u Lindsay e Landsieger I, uppf Ylva Rubin, Lundens djurhälsa) tidigare i december (läs artikeln här). Ekipaget har bland annat ett brons från junior-SM i dressyr 2017.

Vendelas föräldrar är båda veterinärer, och tog under Lawsonias sjukdomsförlopp hjälp av flera veterinärer specialiserade inom invärtes medicin. Sjukdomsförloppet var snabbt och Lawsonias liv gick inte att rädda. Vad Lawsonia hade drabbats av var tidigare oklart, men nu har provsvar kommit som visar att Lawsonia hade drabbats av en elakartad tumör. Familjen berättar om detta i ett pressmeddelande:

”Lawsonia blev plötsligt sjuk med feber och ville inte äta. Till en början svarade Lawsonia bra på behandling, men efter ca tre veckors sjukdom med intensiv omvårdnad blev hon akut mycket sämre och det stod klart att hennes liv inte gick att rädda.

Vid obduktion togs vävnadsprover som nu analyserats och provsvaren visar att Lawsonia led av en elakartad tumörform, ett lågt differentierat karcinom. Tumören hade infiltrerat runt blodkärl och nerver högt uppe i buken vilket betyder att även om man hittat den tidigare hade det inte gått att operera eller på något sätt bota Lawsonia”.

I pressmeddelandet berättar Vendela vidare att hon minns sin häst med värme och kärlek och att Lawsonia var en fantastisk individ. ”Jag kommer alltid minnas Lawsonia för hon gav mig allt”, skriver Vendela.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden