Sverige
25 april 2020 18:17
Ridsportplus

Psykologen: ”Vem som helst kan bli lurad”

Hästbedrägerier del 2 av 3Marina Johansson trodde hon hade hittat drömhästen men blev blåst på 122 000 kronor av en bedragare. Ridsport har pratat med psykologen Pär-Anders Granhag som är expert på lögnens psykologi. Han förklarar att vem som helst kan bli lurad.

Psykologen: ”Vem som helst kan bli lurad”
Marina Johansson blev lurad på 122 000 kronor. Psykologen Pär-Anders Granhag förklarar att vem som helst kan bli lurad. Foto: Susanne Högdahl/Göran Olsson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Pär-Anders Granhag är professor i psykologi vid Göteborgs universitet och expert på lögnens psykologi. Han säger att vem som helst kan bli lurad.
– Förklaringen ligger inte i dumhet, utan om hur bedrägeriet är uppbyggt och vad bedragaren spelar på. Skickliga bedragare tänker som offret och bygger sakta men säkert upp ett förtroende. Mycket handlar också om att det finns ett känslomässigt behov, i det här fallet en längtan efter drömhästen och kanske att fylla ett tomrum. Det grumlar både tankar och logik och gör att du har svårt att se klart. Man kan säga att det söver ner vaksam­heten hos offret.

Upplägget med flera inblandade som veterinären och stallkillen i Belgien gör att det blir ännu svårare att genomskåda bedrägeriet, enligt Pär-Anders Granhag.
– Det får offret att känna sig säker på att det här är äkta. Det är flera personer inblandade, som egentligen kanske är en och samma person, och det får offret att känna sig trygg. Dessutom ska man komma ihåg att människan av naturen vill lita på andra, det är det som har garanterat vår överlevnad.

Ingen är immun mot att bli lurad

Men just i de här lägena blir det negativt.
– Det viktiga är att komma ihåg att vem som helst kan gå på detta, även du och jag. Ingen är immun mot att bli lurad. Bedrägerierna ökar något enormt och med internet finns det alla möjligheter för bedragarna att vara hur kreativa som helst. Den här personen skickar sannolikt ut tusentals förfrågningar och väntar bara på att någon ska nappa. Förmodligen har hen lurat människor i många olika länder.

Läs mer i morgon: Här finns den riktiga Catoum 
– och hästen på bilderna

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden