Sverige
27 augusti 2018 12:28

Raspning av hästtänder upp i domstol

ÅtalEn hästtandtekniker står åtalad för djurplågeri efter behandling av hästar i Blekinge för snart två år sedan.
− Kärnfrågan är om det är djurplågeri eller inte att slipa hästens tänder, säger den åtalades försvarsadvokat Eva Johansson.

Raspning av hästtänder upp i domstol
En hästtandtekniker står åtalad för djurplågeri. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. ArkivFoto: Mona Gladden

I oktober 2016 blev fem hästar behandlade av tandteknikern. Enligt åklagaren ska en av hästarna sedan ha slutat att äta och dricka som en följd av behandlingen, och ska ha varit nära att dö av kolik.

En veterinär undersökte hästarna efteråt och kunde konstatera att hästarna fått skador till följd av mekanisk överbelastning när tänderna slipades.

Den åtalade tandteknikerns försvarsadvokat Eva Johansson menar att det här målet handlar om två åsiktsinriktningar inom hästtandvård.
− Ska man se över hästens tänder regelbundet, eller ska man inte röra något förrän det uppstår problem? Min klient är utbildad i USA, vid American School of Equine Dentistry där många svenskar har gått, och hon har varit verksam i ett antal år utan att ha blivit anklagad för något liknande.
− Åklagaren påstår att hästarna ätit sämre efter behandlingen. Vi menar att hästar behöver en omställningsperiod eftersom hästarnas tuggrörelser ändras efter en behandling. Det är också möjligt att hästarna får lite träningsvärk i käkarna eftersom de använder sina muskler på ett nytt sätt efter behandlingen.
− Den häst som fick kolik ett par dagar efter behandlingen hade också nyligen bytt stall, med åtföljande foderbyte, vilket är en av de vanligare orsakerna till att en häst får kolik. Vi ser inget tydligt samband med behandlingen, säger Eva Johansson.

Flera vittnen kommer höras

Rättegången hålls i Blekinge tingsrätt med start (i morgon) tisdag 28 augusti. Tre rättegångsdagar är avsatta, eftersom både åklagaren och försvaret har kallat in en rad vittnen som ska höras.

Åklagaren har kallat in de drabbade hästägarna, veterinären som undersökte hästarna efteråt samt länsveterinären. Försvaret har kallat in två veterinärer varav den ena har specialistutbildning på hästtänder, samt en veterinär och lärare från den amerikanska tandteknikerutbildningen där den åtalade studerade.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 111 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Endast 1:- första månaden
Därefter ordinarie pris 69:-