Krönika
3 december 2022 19:00

Redaktionschefen: ”Hur skulle du känna?”

LedareTv-serien Nattryttarna hade inte gått att göra utan att ha med offren, även om de uttryckligen bett om att inte få gestaltas. Ridsports redaktionschef Lena Sellman ger sin syn på fenomenet att offentliggöra någons trauma.

Redaktionschefen: ”Hur skulle du känna?”
Ridsports redaktionschef Lena Sellman. Foto: Ridsport

Hur skulle du känna om du varit med om något riktigt traumatiskt i ditt liv som du helst bara vill glömma, och så bestämmer sig någon för att göra en film om ditt trauma? En skådespelare ska spela dig utifrån ett manus som du inte har någon som helst möjlighet att styra över. Du kanske rent av uttryckligen har bett om att slippa vara med i filmen. Men den görs ändå.

Det handlar förstås om filmatiseringen av verkliga händelser i serien Nattryttarna på tv-kanalen CMore. En serie som på ett riktigt obehagligt sätt visar hur en ridskoleägare systematiskt och under många år våldtog unga tjejer på ridskolan. Verkligheten överträffar tyvärr dikten, vilket den som har läst både gärningsmannens dotters och sambos biografi från tiden kan konstatera.

En skådespelare ska spela dig utifrån ett manus som du inte har någon som helst möjlighet att styra över.

Det är mannens sambo som sagt att hon inte ville gestaltas i serien, men utan framgång, hon är med. Jag tänker också på tjejerna som mannen våldtog, alla är på grund av den offentlighet som de här händelserna har haft, lätta att identifiera för dem som funnits i kretsen kring ridskolan.

Men serien hade inte gått att göra utan att ha med offren och sambon, som också var ett offer.

Det är viktigt att visa hur sexuella övergrepp i hästvärlden kan uppstå, vilka faktorer som kan spela in och hur gärningsmännen kan fortsätta, och till och med få skydd av andra kvinnor. Det är inte första gången; även tränaren som blev av med sin licens men fick tillbaka den har haft starkt stöd av utomstående kvinnor, trots att han erkänt att han haft sex med en mycket ung elev.

Det är viktigt att visa hur sexuella övergrepp i hästvärlden kan uppstå.

Kapten Klänning kunde hyra ut stallplatser trots att han avtjänat sex år i fängelse för sadistiska våldtäkter mot unga kvinnor. (Hur är det möjligt!?)

Nattryttarna kanske kan öppna ögonen för någon om hur de här övergreppen kan hända, gång på gång, på gång. Och då helgar ändamålen medlen. Eller?

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 20/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden