Krönika
17 september 2022 19:52

Lena Sellman: ”Inflation i fölpoäng”

LedareOm de svenska gångartsfölen är så fulländade att de snart får 100 procent på fölvisningarna - varför står inte de internationella toppryttarna på kö för att köpa SWB-hästar? Ridsports redaktionschef tror istället det beror på en inflation av poängen, där SWB:s domarkår inte är eniga om hur poängen ska delas ut.

Lena Sellman: ”Inflation i fölpoäng”
Ridsports redaktionschef Lena Sellman. Foto: Ridsport

Fölbedömningarna duggar tätt nu och det verkar vara en alldeles utmärkt årgång, precis som de senaste åren. Poängen är inte avelsgrundande eftersom korrelationen till fölets egenskaper som vuxen är för liten, så egentligen undrar jag varför SWB arrangerar dem över huvud taget. Visst, som Karl-Henrik Heimdahl sa i en artikel i Ridsport tidigare i år, resultatet av fölbedömningen kan vara en fingervisning för uppfödaren om hur hen har lyckats med sin avel. Men med tanke på den inflation det har gått i vissa domares poäng är jag beredd att säga att bedömningen är på väg att tappa sitt värde helt och hållet.

Det gäller inte bara föl. En titt på unghästtesten visar att det totalt saknas en samsyn i SWB:s domarkår kring hur en häst med 9 på typ ser ut. Det borde det inte göra. De borde vara rörande eniga om vad som krävs för en 9:a.

En titt på unghästtesten visar att det totalt saknas en samsyn i SWB:s domarkår kring hur en häst med 9 på typ ser ut.

När samma domare år efter år ligger högst i statistiken tycker jag att SWB behöver ta sig en närmare titt på deras domarförmåga. Om de inte deltagit i någon som helst vidareutbildning på x antal år bör de ”tas ur tjänst” eftersom deras bedömning snarare stjälper än hjälper uppfödarna och urholkar fölbedömningarnas värde.

För vi svenskar har väl ändå inte blivit så bra på att föda upp hästar att fölen – framför allt de gångartsstammade – snart är fulländade, det vill säga når 100 procent i protokollet? Om de är så fantastiska, hur kan det då komma sig att de internationella toppryttarna inte står på kö för att få sig ett SWB-föl som framtida påläggskalv i stallet?

Om de är så fantastiska, hur kan det då komma sig att de internationella toppryttarna inte står på kö.

Vi har absolut en del riktiga småstjärnor ute i landet, men frågan är om det är de som har fått högst poäng eller om det faktiskt är de som fått en mer rimlig bedömning, men av en skicklig domare som hängt med i utvecklingen, som är de riktiga framtida stjärnorna?

Ta en titt själva, alla bedömningar finns på vår sajt.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 15/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden