Krönika
27 juni 2022 19:10

Mellan skål och vägg

LedareNästan alla pratar om Andreas Helgstrands affärer som den danska dagstidningen Nordjyske har granskat. Och även om dansk hästmedia tiger, så menar Ridsports redaktionschef Lena Sellman att det viskas mellan skål och vägg.

Mellan skål och vägg
Ridsports redaktionschef Lena Sellman. Foto: Ridsport

Nästan alla pratar om det, den danska dagstidningen Nordjyskes granskning av Andreas Helgstrands affärer. I alla fall mellan skål och vägg.

Först, Andreas Helgstrand har gjort massor av bra saker för ridsporten och aveln, dessutom är han oerhört sympatisk som person. Han har lyft hästbranschen till en nivå som nog ingen hade kunnat ana för bara några år sedan. Gjort den superproffsig, big business, inom flera olika områden.

Han har själv blivit miljardär på kuppen och det sticker säkert många i ögonen. Det brukar vara så när det går bra för någon.

Utan konkurrens styr han marknaden helt själv.

Inom vissa områden är han så dominerande att allt fler pratar om att det inte är bra att någon äger så stor del av marknaden som han gör, inte minst ur konkurrenssynpunkt. Utan konkurrens styr han marknaden helt själv – det brukar inte bli billigare för kunden.

Det är bara att applådera Helgstrands framgångar. Men just de helt osannolika framgångarna gör det också fullständigt obegripligt att Nordjyske kunnat visa att han mörkat ekonomiska förhållanden för kunder, samarbetspartners och till och med nära vänner till familjen för att tjäna ytterligare några extra tusen, på dem.  Varför, när affärerna ändå går så bra? Hur kan det vara värt det, att äntligen ha fått kliva in i finrummet och ändå ägna sig åt simpla hästhandlarmetoder? Har han blivit så övermodig av framgången att han räknat med att ingen ska våga gå ut och berätta?

Jan Pedersen, ordföranden för WBFSH och Dansk Varmblod, vill inte uttala sig offentligt, trots att Nordjyske visat att Helgstrand blåst honom på flera hundra tusen kronor.

Dansk hästmedia tiger.

Den som tiger har chans att få biljett till Helgstrands framgångståg.

Vad säger det om Andreas Helgstrands position i hästvärlden? Vem kommer att våga vara David mot denne Goliat, när så många har allt att vinna på att hålla sig på god fot med honom? Den som tiger har chans att få biljett till Helgstrands framgångståg.

Men mellan skål och vägg viskas det.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 11/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden