Krönika
3 juni 10:03

Fan ta er, djurplågare!

LedareNär Ridsports redaktionschef Lena Sellman ser filmen där dräktiga ston tappas på blod brister det för henne. Nog för att hon sett många filmer på djurplågeri, men det här är det värsta hon sett hittills. "Jag vill se alla som medvetet plågar djur i fängelse", säger Lena.

Fan ta er, djurplågare!
Ridsports redaktionschef Lena Sellman. Foto: Ridsport

Jag har sett många filmer och bilder på djurplågeri mot hästar i mina dagar. Hemska handlingar mot försvarslösa djur som rivit stora sår i hjärtat. Tennessee walking horses som har så ont i sina hovar att de ligger i sina boxar och måste jagas upp med sparkar och slag. Människor som slår hästar i huvudet med järnrör. Vuxna ryttare på pyttesmå ponnyer som knappt kan stå upp av ryttarens vikt. Svårt skadade hästar på plågsamma långa transporter, packade som sillar ner till italienska slakterier. Distanshästar som jagas på över sin egen förmåga i mardrömsökenrace. Vem glömmer bilden på distanshästen som står på knä i sanden med båda frambenen brutna?

Men nu har jag ändå sett det värsta hittills. Ett systematiskt utdraget djurplågeri med total avsaknad av empati för hästarna. Det handlar om de dräktiga ston som på Island tappas på blod för att framställa en produkt som höjer fertiliteten för vissa andra djurslag, till exempel grisar. En hantering som är helt  vidrig för hästarna (du kommer vidare till filmen här) och ändå är en veterinär närvarande!

Ett systematiskt utdraget djurplågeri med total avsaknad av empati för hästarna.

Hur kan någon misshandla ett så vänligt inställt djur som hästen på det sätt som visas på filmen? Långa smala piskor viner över flocken och i paniken som uppstår kläms fölen. Stona får hårda slag i ansiktet, de får tjocka plankor våldsamt stötta eller slagna mot de nedre känsliga delarna på bakbenen för att de ska gå in i de trånga spiltor där deras huvuden sedan fixeras högt så att de inte kan röra sig. Föl som desperat försöker följa efter sina mammor blir också slagna.

Att se stonas panik och våndor och våldsamma försök att ta sig loss… då brister det för mig. Ett sto ramlar och blir hängande med hela sin vikt i repgrimman. Ingen avbryter det de håller på med för att hjälpa henne. När de sen ska få upp henne börjar de med att slå henne på den känsliga mulen.

Jag vill se alla som medvetet plågar djur i fängelse.

Jag vill se de här människorna i fängelse. Jag vill se alla som medvetet plågar djur i fängelse. Fan ta er, djurplågare!

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden