Krönika
11 mars 2022 18:33

Redaktionschefen: ”Gör om, gör rätt, SWB”

Ledare"För bara några år sedan var bruksprovets sista dag lite av en högtidsdag", säger Ridsports redaktionschef Lena Sellman. I år blev det inte ens några bruksprovsvinnare på plats. "Inte ett avslut som anstår ett svenskt bruksprov, om du frågar mig", säger Lena.

Redaktionschefen: ”Gör om, gör rätt, SWB”
Lena Sellman är redaktionschef på Ridsport. Foto: Ridsport

Bruksprovet pågår för fullt när denna text skrivs, och är klart när nummer fyra av tidningen Ridsport kommer i din brevlåda.

Den stora frågan vid årets bruksprov är varför inte den svenska avelsvärderingsnämnden längre klarar av att utse de bästa 4-åriga hingstarna i hoppning och dressyr under pågående prov, utan först två dagar senare?

Det är ju knappast någon av dem som kommer att utses till bruksprovssegrare.

Förklaringen att det skulle bero på det stora antalet anmälda hingstar sedan accepteradnivån infördes i fjol klingar ihålig. Det är ju knappast någon av dem som kommer att utses till bruksprovssegrare.

I skrivande stund är det fem dressyrstammade och fyra hoppstammade hingstar som rimligen kan bli aktuella för titeln bruksprovssegrare. Nio hingstar. Och AVN ska, efter att ha sett dem flera gånger under veckan, inte kunna avgöra vilka av dem som är allra bäst innan provet avslutas på lördag? Lägg av.

Ingen hyllning från publiken. Inga hingstar med segertäcken och gehäng på för flera närvarande mediers fotografer att plåta. Nej, de ska skickas hem till ägarna så att dessa får ta sina bilder själva? Betänk vilken enorm marknadsföringschans som hingstägarna blir snuvade på genom detta nya tillvägagångssätt.

Inga hingstar med segertäcken och gehäng på för flera närvarande mediers fotografer att plåta.

För bara några år sedan var bruksprovets sista dag lite av en högtidsdag. Då klädde i alla fall de äldre hingsthållarna upp sig och det låg en aura av spänning över Flyinge. Nu är det sista chansen för trötta hingstar att visa upp sig under egen ryttare innan de får åka hem, utan att någon har fått veta om de blivit godkända eller ej. Inte ett avslut som anstår ett svenskt bruksprov, om du frågar mig. Gör om, gör rätt.

Mälardalens Varmblodsklubb, som liksom Ridsport fyller 50 i år, ska dock ha en stor eloge för ett välordnat prov, där de inte minst tagit väldigt väl hand om oss från media. Tack för det!

Om du missat att följa provet finns massor av bilder och artiklar från veckan här på vår sajt, bara in och frossa!

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om bruksprovet 2022 (33)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden