Avelsnyheter
5 mars 2022 11:00
Ridsportplus

Big Star-avkomma på bruksprovet: ”Planen är att han ska tävla”

Bruksprovet 2022När semin från OS-guldmedaljören Big Star började säljas för fyra år sedan hängde Annica Johansson, Oskarshamn, på låset. Resultatet blev 3-årige Le Étoile som nu har fullföljt årets bruksprov på Strömsholm. "Jag är stolt över honom," säger Annica Johansson.

Big Star-avkomma på bruksprovet: ”Planen är att han ska tävla”
Big Star-sonen Le Étoile under bruksprovets sista dag. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Storbritanniens Nick Skelton och hingsten Big Star (KWPN f 2003 e Quick Star-Nimmerdor, uppf C.T Claver, äg Gary och Beverley Widdowson, Oliver Robertson) snuvade Peder Fredricson på OS-guldet i Rio 2016.

  Det är så svårt att veta hur man ska matcha 3-åringarna. I dag hade han nog lite för mycket energi i kroppen. Annica Johansson.

  Annica Johansson, Oskarshamn, hade sett en hingst hon ville ha till sitt sto La Mena (SWB f 2005 e Lasandos-Irco Mena, uppf/äg Annica Johansson).

  – När semin från Big Star började säljas då för fyra år sedan högg jag direkt och köpte två strån. Jag använde det ena på La Mena och det blev Le Étoile, säger Annica Johansson.

  På lösdrift

  I skrivande stund finns det 28 registrerade Big Star-avkommor med ett par förlöpare födda redan 2009, övriga från 2018 och framåt. När Le Étoile, med stallnamnet Ture, föddes 2019 var han en av sju hästar e Big Star som registrerades i SWB det året.

  – Han har gått på lösdrift i två år och är så snäll och go, säger Annica Johansson som brukar få två, tre föl om året.

  Annikaj.jpg
  Le Étoiles ägare och uppfödare Annica Johansson.

  När det andra Big Star-strået användes på samma sto året efter blev det dock ingen dräktighet.

  Annica Johanssons plan för mamma La Mena var egentligen att hon skulle in i sporten. På sitt 3-årstest fick hon 9/9 i hoppning och 9 för galoppen och vann sitt 3-årstest.
  – Jag hade stora förhoppningar på henne inom sporten. Men sedan fick hon en senskada på en hoppträning och då betäckte jag henne. Det hade kanske gått att ta henne till sporten efter något år, men då såg jag att hon fick väldigt fina avkommor, säger Annica Johansson.

  Dubbeldiplom

  Hennes första avkomma var Le Care (val f 2009 e Careful) som fick dubbeldiplom och var högst bedömd i Sverige som 3-åring. Han såldes på SSHS-auktionen och gick sedan vidare till USA.

  La Menas avkomma La Chic (sto f 2013 e Contant Q) har gått två unghäst-VM tillsammans med Viktoria Almgren som är en viktig person i Annica Johanssons avelsarbete och den som har visat Le Étoile i årets bruksprov. La Chic var 1 tidsfel från final på UVM som 5-åring och bästa SWB-häst som 6-åring. Nu ska hon in i avelsboxen.

  Mot OS-guldet i Rio.
  Big Star på väg mot OS-guldet i Rio 2016. Foto: Roland Thunholm

  Le Étoile har skött sig fint under bruksprovet och har bland annat visat en rörlig skritt, energisk och lätt trav samt en naturlig hoppteknik där han såg ut att klara uppgiften väldigt enkelt. Under lördagens avslutande löshoppning var han dock lite för energisk.

  ”Svårt att veta”

  – Det är så svårt att veta hur man ska matcha 3-åringarna. Man vill inte att de ska bli för trötta eller för pigga. I dag hade han nog lite för mycket energi i kroppen, säger Annica Johansson.
  – Men han har varit duktig och jag är stolt över honom.

  Oavsett resultatet från årets bruksprov så är planen att hon och Viktoria Almgren gör samma resa med hingsten som med hans storasyster La Chic.
  – Ja, planen är att han ska tävla hur det än går här, säger Annica Johansson.

  Schema för 3-åriga hingstar.

  SWB:s information om bruksprovet.

  Hela bruksprovet går att följa via Equisport (betalkanal).

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt om bruksprovet 2022 (33)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden