Avelsnyheter
5 mars 2022 19:20
Ridsportplus

Tredje försöket för Kespri DC: ”Vi tar chansen”

Bruksprovet 2022Han har gjort bruksprovet som 3-åring och som 6-åring. Nu gör teamet med ägarna i spetsen ett tredje försök att få hopphingsten och Kannansonen Kespri DC godkänd för avel. "Jag hade väl egentligen gett upp, men Jonny var så envis", säger Rigmor Svensson som driver Stall Millegarne tillsammans med sin man Jonny Svensson.

Tredje försöket för Kespri DC: ”Vi tar chansen”
Kespri DC med testryttaren Fredrik Spetz. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Kespri DC (HANN f 2013 e Kannan u Esperia e Espri-Ramiro Z, uppfödare Silvia Baroncelli, ägare Jonny Svensson) gjorde sitt första bruksprov som 3-åring 2016. Då hade Jonny Svensson, Stall Millegarne, köpt honom som en lite omusklad 2,5-åring vid hannoveranerauktionen hösten 2015.

Vi tycker att han har mognat och Elin har gjort ett jättebra jobb med honom. Vi tar chansen i år. Rigmor Svensson.

– Han var inte mycket riden och han löshoppade inte så bra. Det var kanske lite tidigt att visa honom på bruksprovet då, säger Rigmor Svensson, Stall Millegarne.

När svettfuxen var 6 år, 2019, gjordes ett nytt försök på bruksprovet med Jüri Sokolovski i sadeln. Ekipaget vann sedan 6-årscahmpionatet i Falsterbo på sommaren.
– Då tyckte vi att han gjorde ett bra bruksprov och vi var lite förvånade att han inte blev godkänd. Det var många som hörde av sig och ville använda honom i avel, inte minst hans italienska uppfödare. Men han har inte fått någon avkomma, fortsätter Rigmor Svensson.

Tredje försöket

Nu är Kespri DC tillbaka på bruksprovet som 9-åring och ska återigen försöka bli godkänd som prestationshingst.
– Jag hade väl egentligen gett upp, men Jonny var så envis, säger Rigmor Svensson med ett litet leende.
– Att vi ändå gör ett försök till är för att vi alltid har varit förtjusta i Kannan. Och vi har ju haft Kespri sedan han var 2,5 år och tyckte ändå att det var värt att satsa igen.

Img_0424
Kespri DC och Jüri Sokolovski vann 6-årschampionatet i Falsterbo 2019. Foto: Roland Thunholm

Nu har hingsten varit hos Elin Jansson sedan i september. Det är också hon som visar honom på Strömsholm där vitsorden från Avelsvärderingsnämnden bland annat har varit att det är en spänstig och samarbetsvillig hingst. Testryttarna tyckte bland annat att han var försiktig och ridbar. På minussidan ville en av dem se att han kunde länga ut mer över bakbommarna.
– Vi tycker att han har mognat och Elin har gjort ett jättebra jobb med honom. Vi tar chansen i år.

Till fas II

Hingsten var bland de åtta på årets bruksprov som rekommenderades att gå vidare till fas II med möjlighet att uppnå premierad nivå. Att det numera finns en nivå under den, så kallas accepterad nivå, hade egentligen inte så stor betydelse i beslutet att visa Kespri DC igen.

– Men visst, en liten betydelse har det med möjligheten att få accepterad nivå. Det är ju många som har hört av sig och vill använda honom och då blir det ju en öppning för det även om han inte blir premierad. säger Rigmor Svensson.

Ska säljas

Hon och Jonny Svensson har ett långt hästliv bakom sig och planen var egentligen att trappa ner. Men i år tar de semin från sin dressyrhingst Sibelius.

– Och så får vi se hur det blir med Kespri. Meningen att han ska säljas, vi vill inte ha så mycket längre.

Besked om vilka hingstar som godkänn är aviserat att komma på måndag.

Start- och resultatlistor

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om bruksprovet 2022 (33)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden