Avelsnyheter, Ridsport Play
2 mars 2022 14:12
Ridsportplus

3-åringarnas gångarter synade

Bruksprovet 2022Nu har alla 3-åriga bruksprovshingstars gångarter under ryttare synats av Avelsvärderingsnämnden, AVN, på Strömsholm. Kolla in bilder, filmer och omdömen här.

3-åringarnas gångarter synade
Hovsta Rebell och Martin Umaerus. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Först ut av de 18 3-åringarna var de tolv hopphingstarna.

  De var inne på banan i Strömsholms stora ridhus två och två där de fick anvisningar hur hingstarna skulle visas och vad de skulle göra.

  Ike-avkomman Amorinas Booomerang visade en taktmässig skritt med bra energi. Domarna önskade att hingsten kunde ha visat ett större register i den energiska traven. Galoppen var stundtals lite obalanserad och domarna hade velat se en stadigare kontakt.

  Unique Ice T, e Crusader Ice hade en skritt med normal steglängd där domarna ville se mer energi. Även den taktmässiga traven hade en normal steglängd. Galoppen var avspänd men kunde ha varit mer energisk. Domarna tyckte att att hingsten höll balansen och kontakten bra och generellt jobbade på bra.

  Normal skritt

  Galero Asp, e Gamelus R, visade en normal skritt med bra energi där han dock kunde ha slappnat av mer i sin överlinje. Traven var ganska aktiv med normal steglängd. I galoppen var han stundtals lite ostadig i kontakten.

  Diarado-sonen Dominique, hade en bra skritt med energi även om den var lite långsam i början. Traven var energisk med normal steglängd även om domarna önskade ett större register. Galoppen var bärig med bra balans och energi. Hingsten visade ett gott förtroende och bra kontakt.

  Otto M, e Chapeau TN, visade en normal skritt med bra energi och normal steglängd. Traven var lätt och spänstig och ganska elastisk. Galoppen var rund och bärig, även om det stundtals blev lite obalanserad. Det varierades med att hingsten stundtals visade fin balans.

  Mer ryggverksamhet

  Try Me-K van Kattenheye, e Prestige van het Kluizebos, visade normal steglängd i sin taktmässiga skritt. Domarna hade velat se att hingsten använde sin rygg mer i skritten. Traven var lite kort och hingsten tappade ibland balansen där.  Galoppen var aktiv med bra energi, dock tyckte domarna att galoppen var något markbunden och att hingsten kunde ha kommit mer under sig.

  Ojaye, e Jardonnay VDL, var lite valpig i sin framtoning och domarna önskade överlag mer energi. Skritten och och den taktmässiga traven hade normal steglängd. Galoppen hade en bra energi.

   

  Ontario ES, e Kashmir van’t Schuttershof, visade en energisk skritt med normal steglängd. Skritten och traven var taktmässiga och traven var också lätt. I galoppen visade hingsten god samarbetsvilja, och även galoppen var taktmässig.

  Big Star-sonen Le Étoile hade en rörlig skritt som också hade en bra takt om än något kort. Traven var taktmässig och energisk,  lätt och med bra energi. Galoppen var stundtals i obalans och hingsten var lite ojämn i sin bjudning.

  Spänd överlinje

  Comthago VDL-sonen Cortez de Merignat visade en taktmässig skritt med normal steglängd. I traven var hingsten något spänd i sin överlinje stundtals. Hingsten visade också ett register och bärighet i sin galopp, även om bjudningen var tveksam då och då.

  Blue Devil, e Chess Cor Blue, hade en  bra energi i skritten men domarna hade velat se att han slappnade av lite mer för att på så sätt bli renare i sin takt. Traven och galoppen var energiska med normala steglängder.

  Janeiro de Bieville, e Balou du Rouet, gav ett lite gängligt intryck. Skritten var taktmässig med normalt övertramp . Traven var energisk, men hingsten hade lite svårt att slappna av och var inte riktigt lydig hela tiden, vilket ledde till obalans ibland. Bjudningen i galoppen var ojämn.

  Droom's Oleander3
  Droom’s Oleander och Pauline Larsson. Foto: Roland Thunholm

  Se film på Droom’s Oleander nedan.

  Settheworldonfire
  Set The World on Fire GJ och Mattias Jansson. Foto: Roland Thunholm

   

  Droom's Oleander
  3-årige Jovial visades av Caroline Darcourt. Foto: Roland Thunholm
  Gammelenggårds Shakiri
  Gammelenggårds Shakiri och Bjarke Laustsen under gångartsprovet. Foto: Roland Thunholm

  Se film med Hovsta Rebell nedan.

  Efter lunch var det dags för de fem 3-åriga gångartshingstarna.

  Spänstige Secret-avkomman Set The World on Fire GJ visade en taktmässig och ren skritt samt en aktiv och luftig trav med register. Galoppen var bärig, i balans och energisk.

  Droom’s Oleander, e Springbank II VH, hade en skritt med något som domarna kallade ”lagom övertramp” även om de hade velat se hingsten skritta mer genom kroppen. Traven var aktiv och energisk med bra påskjut, spänst och register. Galoppen var stor och bärig.

  Stora gångarter

  Gammelenggårds Shakiri, e Görklintgårds Shaolin DWB, hade överlag stora gångarter och visade en skritt med gott övertramp. Hingsten hade mycket energi i traven. Det blev stundtals lite obalanserat. Galoppen var spänstig och hingsten visade god vilja att samarbeta.

  Jovial, e Jovian, visade en taktmässig skritt utan något större övertramp. Traven var energisk, taktmässig och spänstig. Galoppen var rund med bra balans, energi och spänst.

  Revolution-sonen Hovsta Rebell hade taktmässisg skritt med bra energi även om domarna önskade att hade kunnat slappna av mer i bland. Traven var energisk och spänstig, ibland hade hingsten lite svårt att komma till ro. Galoppen var bärig och balanserad med energi. Här ville domarna se lite jämnare bjudning.

   

  Start- och resultatlistor

  Bruksprovskatalogen.

  SWB:s information om bruksprovet.

  Hela bruksprovet går att följa via Equisport (betalkanal).

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt om bruksprovet 2022 (33)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 98 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden