Avelsnyheter
5 mars 2022 08:56
Ridsportplus

”Vill förädla den genuina stostammen”

Bruksprovet 2022Hon är mamma till en av årets bruksprovshingstar, mormors mor till två och mormor till en. Queen of the Meadow i stofamilj 23 har verkligen gjort avtryck i svensk avel. Nu hoppas Gustaf Johansson att hennes 7-årige son Dantes Vincero GJ när hela vägen till premierad nivå. "Jag vill så gärna ha en godkänd hingst efter henne för det är en så stark stostam", säger uppfödaren.

”Vill förädla den genuina stostammen”
Dantes Vincero GJ visades av MInna Telde och är den av fyra hingstarna med Queen of the Meadow på mödernet som Gustaf Johansson äger. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Dantes Vincero GJ (SWB hingst f 2015 e Dante Weltino OLD- Chapman) har inte lyckats hela vägen på bruksprovet tidigare. I år försöker hans uppfödare och ägare Gustaf Johansson få igenom honom som prestationshingst.

Det är en gammal klassisk svensk stam. Jag vill ta vara på den och förädla den genom att lägga på moderna hingstar. Gustaf Johansson.

Den svarta hingsten är undan stoet Queen of the Meadow (f 1998 e Chapman u Indra e Ganesco, uppf Elise Fredriksson), stofamilj 23, som dessutom är mormors mor till de båda bruksprovhingstarna Diamond Heart E (SWB f 2018 e Mr Vain GJ-Insterburg TSF, uppf Elise Fredriksson, äg E Fredriksson och MG Dressage) och Blackmail E (SWB f 2017 e Black Coffee u ECS Ganesca e Insterburg TSF, uppf Elise Fredriksson, äg MG Dressage).

Som om det inte vore nog är Queen of the Meadow också mormor till bruksprovshingsten Set The World on Fire GJ (SWB f 2019 e Secret u Dark Lady GJ e Totilas, uppf Gustaf Johansson, äg Malou Wickberg AB och Sumber AB).

Alla blir svarta

– Ett gemensamt drag för hästar ur den här stofamiljen är att alla blir svarta, Queen of the Meadow var själv kolsvart med lite vitt i pannan. Och så har de jättebra ridbarhet med bra framåtbjudning, men inte så mycket flycktinstinkt så de blir aldrig otäcka, säger Gustaf Johansson som alltså är uppfödare till två av ättlingarna vid årets bruksprov.

Hans historia tillsammans med Queen of the Meadow, vars mamma Ghazzi var helsyster till hingsten Bellini, började redan när hon var tre år. Tanken var att han skulle tävla henne, men en skada på ett framben förflyttade henne till avelsboxen för gott.

Gustaf Johansson 1 220302 Rt
Gustaf Johansson. Foto: Roland Thunholm
Settheworldonfire
Set The World on Fire GJ och Mattias Jansson. Foto: Roland Thunholm
Diamondhearte
Diamond Heart E under Philipp Hess. Foto: Roland Thunholm

2011 började Gustaf Johansson att satsa på avel och ville ha tag på bra ston.
– Jag har alltid hållit Queen of the Meadow högt så köpte henne av Elis Fredricson när hon var dräktig med Totilas. Ut kom Dark Lady som då är mamma till Set The World on Fire GJ som går bruksprovet nu. Hon har även lämnat en son efter Franklin som såldes på elitfölauktionen i höstas. Kvar hos mig har jag hennes första avkomma Sweet Dream som avelssto. fortsätter Gustaf Johansson.

Elitpremierad

Queen of the Meadow är elitpremierad och gick bort för några år sedan. Men Gustaf Johansson har fler ättlingar till henne. Förutom Dark Lady handlar det om en annan dotter samt Dark Ladys första avkomma, Sweet Dreams GJ (e Bon Coeur).

– Stammen är säkrad. Det är en gammal klassisk svensk stam. Jag vill ta vara på den och förädla den genom att lägga på moderna hingstar, säger Gustaf Johansson som tror att de gamla SWB-stammarna på ett sätt håller på att glömmas bort.
– Det är få som minns dem, men de som kan och vet värdesätter dem.

Nu hoppas han på att få en godkänd hingst, och hoppet står lite extra till 6-årige Dantes Vincero GJ som han äger han själv.
– Jag vill så gärna ha en godkänd hingst efter henne för det är en så stark stostam. Jag vet att det är rakt igenom fina hästar.

Siktar på OS i Paris

Dantes Vincero GJ  har skött sig exemplariskt under årets bruksprov där han är med som prestationshingst. Gustaf Johansson och dressyrryttaren Minna Telde gör en gemensam satsning med den svarta hingsten. Och målet är högt.
– Vi siktar på OS i Paris 2024. Minna har ju ridit OS förut och hon tror att det kan gå. Vincero  har lätt för sig och när det blir lite svårare kommer hans riktiga kvaliteter fram. Han är lik sin pappa Dante Weltino på många sätt, säger Gustaf Johansson.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om bruksprovet 2022 (33)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 84 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden