Avelsnyheter
7 mars 2022 17:03
Ridsportplus

Peter Falk äger en bruksprovsvinnare: ”Inte något man vågar hoppas på”

BruksprovetHan kallar skämtsamt sin nyblivne bruksprovsvinnare i hoppning, Zino 1461, för "ett olycksfall i arbetet" - vanligtvis är det dressyr som gäller för Peter Falk och hans sambo Sofia Möller, menar han. Men att Peter Falk har ett öga för hopphästar kan nog inte förnekas.

Peter Falk äger en bruksprovsvinnare: ”Inte något man vågar hoppas på”
Zino 1461 och Björn Svensson under årets bruksprov på Strömsholm. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det hela började för ett antal år sedan, när Peter Falk köpte ett par fölungar av Eva Gudmundsson på Flemminge Gård och inledde ett samarbete med Björn Svensson på Unghästverkstaden. Bland fölungarna fanns Conte di London F (SWB f -15, e London-Orlando), som vann Breeders i hoppning för 5-åringar 2020 och som senare såldes till testryttaren Jeroen Dubbeldam.

Därefter har Peter Falk fortsatt placera hästar hos Björn Svensson, som även blir delägare i de flesta hästarna.
– Vi har ett bra samarbete, jag och Björn – han är även delägare i Zino. Han rider in sig i hästarna, han kostar ju en slant så det är så vi lägger upp det, berättar Falk.

Det är en glad hästägare som berättar att det ”känns helt fantastiskt” att ha en egen bruksprovsvinnare. Zino 1461 (OLD f -18, e Zinedrea-Acobat II, uppf Sabine Toll, Tyskland) visades även som 3-åring och blev då godkänd, men på accepterad nivå. Att det skulle räcka hela vägen till toppen i år blev en trevlig överraskning.

– Många gav väldigt fina omdömen om hästen under resans gång, men därifrån till att gå hela vägen är ju kanske inte något man vågar hoppas på, konstaterar han.

Dressyr till vardags

Peter Falks sambo Sofia Möller rider dressyr och paret avlar en del i grenen, men hoppning är inget de själva håller på med.
– Så det här får kanske ses som ett olycksfall i arbetet, säger Peter med ett skratt.

Han hittade Zino på en auktionssajt i Oldenburg i november 2020, då han visats som 2,5-åring men inte blivit godkänd.
– Det var därför han var till salu. Då såg vi vår chans, vi tyckte han var en jättefin individ.

Peter Falk och Björn Svensson ansåg att Zino hade väldigt fina kvaliteter redan då. Efter att hingsten ridits i tre veckor gjorde de en chansning och visade Zino på bruksprovet 2021, vilket gav godkännande men på den lägre nivån accepterad.
– Det blev en rolig revansch i år!

Zino har verkat i avel via Flemminge Gård under förra året, där han fick fyra ston.
– Det kommer ju ett par ungar i år, det måste kännas roligt för dem som trodde på honom och betäckte redan förra året, säger Peter Falk.

”En behaglig hingst”

Peter Falk beskriver sin bruksprovsvinnare som en behaglig individ, både i stallet och i avelsarbetet.
– Egentligen är nog varken jag eller Björn hingstfolk, är det tråkiga hästar som har dåligt hingsthumör så kastrerar vi dem, säger han och fortsätter:

– Det roligaste i allt det här är nog att höra testryttarnas omdömen, det gör i alla fall mig mest glad. När okända ryttare kommer upp och känner hästens kvalité, det är det som utmärker en bra häst enligt mig.

Blir Zino kvar hos Björn Svensson?
– Det vet man aldrig, det är väl så att allting är alltid till salu – det handlar bara om priset. Men vi tycker båda två att det vore jätteroligt att göra samma resa en gång till och se om vi kan lyckas vinna Breeders även med den här fantastiska hästen, säger han och syftar på succén med Conte di London F.

– Zino ska följa sin åldersplan och stå kvar hos Unghästverkstaden tills vidare. Jag hoppas även att Eva på Flemminge vill ha kvar honom i sitt program.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

mer ur temat Allt om bruksprovet 2022 (33)

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 93 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden