Avelsnyheter
10 mars 2022 21:11
Ridsportplus

Tinne om Lövstas vinnare Serious 1457: ”Han är så vänlig”

BruksprovetDet har varit mer regel än undantag att Lövsta ägt en segrare på de senaste bruksproven - teamet har haft bruksprovsvinnaren i dressyr 2019, 2020 och nu 2022. Stuterichefen Tinne Vilhelmson Silfvén berättar mer om vinnaren Serious 1457, och hur teamet reagerade efter beskedet att nyinköpte Jovial "bara" blev klassad som Accepterad.

Tinne om Lövstas vinnare Serious 1457: ”Han är så vänlig”
Serious och Linnea Cöster under bruksprovet. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Det var på hannoveranerauktionen hösten 2020 som den svarte Serious (HANN f-18, e Secret u Fleur d’Amour e Fürst Romancier-Weltmeyer, uppf Heike & Hermann Bonhorst) fångade hingstansvarige Florian Darcourts uppmärksamhet – det var något med hingstens uppsyn som Lövsta-teamet verkligen gillade.
  – Vi ville gärna ha en hingst efter Secret, och så fastnade vi framförallt för hans fantastiska galopp, berättar Tinne Vilhelmson Silfvén via mail från Florida.

  I november samma år gjorde Lövsta slag i saken och köpte den då 2,5-årige hingsten. Linnéa Cöster, som visade Serious på bruksprovet, är den som ridit och utbildat hingsten sedan han kom till Sverige.

  ”Komplett hingst”

  Lövsta Stuteri visade tre egna hingstar på årets bruksprov, där Serious var den som samlade ihop flest poäng, 21,0. Bland höjdpunkterna fanns 9:or för typ, skritt och ridbarhet, samt 9,5 för galoppen.
  Hade ni väntat er att just Serious skulle kunna gå hela vägen i år?
  – Vi tycker ju själva att han är en väldigt komplett hingst med både kvalitet och ridbarhet, så vi är glada att vi kunde visa det. Han är så vänlig och rolig att jobba med, konstaterar Tinne.

  Nu ska Serious fortsätta utbildas och förberedas för en tävlingskarriär, men först väntar annat fokus.
  – Han får så klart en lugnare period nu när han ska börja betäcka. Det är viktigt att hingstarna får tid att fysiskt klara av att kombinera tävling och avel.

  Jovial kommer tillbaka

  Utöver Serious visade Lövsta även Valley 1431 (OLD f -18, e Vitalis u Elfenbraut e San Amour I-His Highness, uppf Albert Röber), som föll testryttaren Philipp Hess i smaken – Valley fick 9,5 i betyg av Hess och med totalpoängen 19,375 är han nu klassad som Premierad.

  Valley4
  Phillipp Hess och Valley. Foto: Roland Thunholm

  Snackishingsten Jovial (OLD f -19, e Jovian u Bellissima e Benaggio-De Niro, upp Caterina Schulz-Beelitz), 3-åringen som ägdes av Johan Ifverson men som Lövsta köpte för 370 000 euro på auktion i november förra året, fick dock nöja sig med den lägre avelsvärdeklassen, Accepterad. Något som innebär att Avelsvärderingsnämnden (AVN) inte anser att hingsten i nuläget kan föra SWB-aveln framåt.

  Jovials poängrad innehöll både högt och lågt – 6,5 för skritten på både exteriör- och gångartsbedömningen, medan traven fick 8 och 8,5.

  Vi siktar på att visa honom nästa år igen.

  Ni har lagt mycket pengar på att köpa in Jovial, som redan var godkänd i Oldenburg, till Sverige – hur ser ni på att han endast blev Accepterad?
  – Vi tycker det är en fantastisk hingst som vi tror mycket på för framtiden. Det är en chansning att visa en 3-åring, han blev lite för trött så nu får han först vila lite och hämta nya krafter. Men vi är övertygade om hans kvalitéer och kommer att ge honom tid och utbildning, berättar Tinne.

  – Vi kommer att fortsätta utveckla honom och siktar på att visa honom nästa år igen.

  Jovial-1-220228-rt
  Jovial fick nöja sig med Accepterad, men planen är att visa hingsten igen som 4-åring. Foto: Roland Thunholm

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt om bruksprovet 2022 (33)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 101 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden