Avelsnyheter, Ridsport Play
4 mars 2022 16:28
Ridsportplus

Kolla klippen: Testridningen av dressyrhingstarna klar

Bruksprovet 2022Testridningen av dressyrhingstarna avslutades på fredagskvällen. Här kan du läsa testryttarnas kommentarer samt kolla in bilder och filmer.

Kolla klippen: Testridningen av dressyrhingstarna klar
Carl Hedin under sin testridning av Serious. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  De elva gångartshingstarna testreds av Philipp Hess och Carl Hedin.

  Först ut i Strömsholms stora ridhus på fredagens eftermiddag var två 4-åriga Secret-söner  Salvatore Ferragamo och Serious. 

  De gav båda ett positivt intryck.

  – Salvatore Ferragamo är välbalanserad  med en naturlig mjukhet i skritten. Han ärväl utbildad för sin ålder med tre jämna gångarter. Han kunde vara bättre i kontakten, sa Carl Hedin.

  – Det blev en positiv utvecklingen under den korta tiden jag red honom. I början hade jag lite problem åt vänster, han accepterade inte riktigt skänkeln.  Galoppen är hans höjdpunkt, sa Philipp Hess.

  Carl Hedin-pilipp Hess 2 220304 Rt
  De båda testryttarna Carl Hedin och Philipp Hess. Foto: Roland Thunholm

  Se filmklipp med Salvatore Ferragamo nedan. 

  Se filmklipp med Serious nedan. 

  När det gällde Serious ville båda ryttarna ha lite mer arbete genom kroppen i traven.
  – Han har en härlig mekanik i uppförsbacke och bra tryck i galoppen. Han kan länga sig fint där men har lite svårt komma tillbaka. Han har en mjuk skritt och gott självförtroende. Ibland blir han lite uppåt i sin nacken, sa Carl Hedin

  – En sympatisk unghäst med bekväm galopp särskilt åt vänster. Han är lätt i handen. Skritten kändes super och traven kunde vara mer genom ryggen, sa Philipp Hess.

  Zensation3
  Philipp Hess och Zensation.

  Se filmklipp med Zensation nedan. 

  Brownfellow
  Carl Hedin och Brown Fellow.

  Se filmklipp med Brown Fellow nedan. 

  4-årige Zensation, e Gammelenggårds Zappa, gav ett motiverat intryck.
  – Han har fin energi. I början hade han lite problem med acceptera mina ben inte och jag hade honom inte riktigt mellan mina skänklar, men jag fick bättre och bättre känsla under tiden jag red, sa Philipp Hess.

  – Han tilltalar mig. Han är elastiskt med fin mun. Alla tre gångarter är mjuka och känns utvecklingsbara. Han kändes lite vinglig ibland, sa Carl Hedin.

  4-årige Brown Fellow, e Franklin var nästa hingst att få sitt omdöme:
  – Han är bekväm att sitta på, en motiverad häst som det var roligt att rida, sa Philipp Hess.

  – En riktig kamrat, lyhörd och nyfiken på sin uppgift. Han går för små hjälper. Jag skulle vilja att han bara sig lite bättre bakifrån, sa Carl Hedin.

  Diamond Heart E2
  Diamond Heart E och Carl Hedin. Foto: Roland Thunholm
  Diamondhearte
  Diamond Heart E under Philipp Hess. Foto: Roland Thunholm

  Se film med All Time High nedan. 

  4-årige San Amour-avkomman All Time High fick beröm för sin karaktär av Philipp Hess.
  – Han kunde av rört sig mer genom kroppen, han blev lite lat. Jag bedömer hans gångarter som normala gångarter, sa Hess.

  – Det är en positiv häst med fin ridbarhet. Han var fokuserad på mig som ryttaren och hade fin rytm i galoppen. Jag skulle önska att han tog mer vikt på sin bakben. Han var lite knapp och hastig i traven för dagen, sa Carl Hedin.

  4-årige Diamond Heart E, e Mr Vain GJ, charmade Carl Hedin.
  – Det är en charmig hingst med fina grundkvaliteter. Han gav omedelbart en bra känsla, med bra balans och fin mun. En glad och positiv häst. Samtidigt ger han en lite grön känsla för dagen och han hade svårt att komma tillbaka i galoppen. Men med mer mognad och styrka kommer det att bli en kanonhäst, sa Carl Hedin.

  – Jag gillade honom mycket. Han har en bra attityd och inställning till arbetet. Det är en häst med potential för framtiden, sa Philip Hess.

  Bäckalyckansdiamant4
  Carl Hedin och Bäckalyckans Diamant. Foto: Roland Thunholm

  Se filmklipp med BäckaLyckans Diamant nedan.

  Valley4
  Philipp Hess och Valley. Foto: Roland Thunholm
  Carl Hedin-valley 1 220304 Rt
  Carl Hedin och Valley. Foto: Roland Thunholm

  Se film med Valley nedan. 

  5-åringen BäckaLyckans Diamant, e Flambeau, var nästa hingst att få sitt omdöme.
  – Jag hade som plan att testa honom lite då han är fem år. Jag provade att sitta ner lite och lite förvänd galopp. Han är en samarbetsvillig häst men blir aningen stum i kontakten. Självbärigheten skulle kunna vara bättre och han skulle kunna vara lite mer elasticitet. Men det är en positiv häst som är härlig att rida, sa Carl Hedin.

  – Han gjorde ett bra jobb. I början ville jag få honom att reagera mer på min skänkel, och det blev bättre men han skulle kunna arbeta mer av sig själv. Galoppen kändes bekväm och positiv. I traven skulle han kunna använda kroppen bättre, sa Philipp Hess.

  Båda testryttarna tyckte att 4-årige Vitalis-sonen Valley hade tre bra gångarter.

  – Han är också väl med i utbildningsskalan och då kunde jag testa lite mer. Han har tre goda gångarter. Om det är någon gångart jag skulle önska mer av är det galoppen där jag ville ha lite bättre avstamp. När jag försökte testa honom sprang han i väg i stället. Men det är en jättehärlig häst med bra energi, sa Carl Hedin.

  – Den här hästen gav mig en jättebra känsla. Han hade bra balans i alla tre gångarter och lyssnade verkligen på mina hjälper. Han är känslig med bra reaktionsförmåga. Han visar fallenhet för samling, sa Philipp Hess.

  Pilipp Hess-sun Of Ibiza 1 220304 Rt
  Philipp Hess och Sun of Ibiza. Foto: Roland Thunholm

  Se film med Sun of Ibiza nedan.

  Carl Hedin Blackmail 1 220304 Rt
  Carl Hedin och Blackmail. Foto: Roland Thunholm

  Se film med Blackmail nedan.

  5-årige Sun of Ibiza, e Asgard’s Ibiza, hade en typ som båda testryttarna tyckte om.

  – Han är kvick och är en bra typ av häst. Han var stark i början och jag hade mycket i handen och var inte så elastisk. Han hade svårt att hitta takten i traven, sa Philipp Hess.

  – Alla tre gångarter rör sig i naturlig uppförsbacke. Han är samarbetsvilligt. Jämfört jag med med övriga femåringar här så är han lite grön. Både balansen och fokuset kommer och går, främst i trav. Men det är en häst med potential för framtiden, sa Carl Hedin.

  5-åringen Blackmail E, e Black Coffee, var nästa häst att få sina omdömen.

  – Han försöker jobba för ryttaren men jag kände att han inte var helt avslappnad i kroppen. Jag skulle vilja att han satte bakbenen mer under sig, sa Philipp Hess.

  – En häst som är skön att sitta på, bekväm att rida. Hah nar bra balans. För dagen var han något stark. Jag hade velat ha mer elasticitet, bättre avstamp och att han visar större register. Han är en häst med bra förmåga för samling

  Pilipp Hess-dantes Vincero Gj 1 220304 Rt
  Philipp Hess och Dantes Vincero GJ. Foto: Roland Thunholm

  Se filmklipp med Dantes Vincero GJ nedan. 

  Sist ut på fredagen var 7-åriga prestationshingsten Dantes Vincero GJ, e Dante Weltino OLD.

  – Det är en trevlig hingst, mitt intryck är att han vill arbeta. Han är ganska het. I traven när man länger tappar han arbetet genom ryggen. I galoppen var det lite samma. När man tar tillbaka tar han vikten bra på bakbenen men när man rider framåt tappar jag honom lite. Galoppombytena är inte säkra än. Han behöver slappna av mer, sa Philipp Hess.

  – Det är en härlig häst med mycket vilja. Jag tycker han länger och kortar sig bra och är fin i kontakten. Han blir lite hastig ibland i dag. Men det finns ganska mycket wow-faktor i honom, sa Carl Hedin.

   

  Bruksprovskatalogen

  Startlista för testridning i hoppning

  Startlista för testridning i dressyr

  SWB:s information om bruksprovet

  Hela bruksprovet går att följa via Equisport (betalkanal)

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  mer ur temat Allt om bruksprovet 2022 (33)

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 99 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden