Krönika
20 augusti 2022 15:39

Lärdom av pannkaksridning

LedareAtt stressa igenom ett ridpass är ingen bra idé, det vet Ridsports redaktionschef Lena Sellman av egen erfarenhet. "Det var mer förvånande att något alls hade gått bra", säger Lena om sommarens pannkaksridning.

Lärdom av pannkaksridning
Ridsports redaktionschef Lena Sellman. Foto: Ridsport

Det blev en sådan där sommardag när oväntade gäster trillade in och vädret var så fantastiskt att det var svårt att slita sig från sällskapet, solen och solstolen. Men till sist var klockan så mycket att jag bara måste åka och rida. Det var lite i otakt med den planerade middagsgrillningen, men jag lovade att skynda mig.

I stallet var det färdigställande i raketfart som gällde. På med grejorna och framskrittningen blev inte alls lika lång och gymnastiserande som den brukar vara. Jag hade fått hemläxa på en galoppövning och det var med den som mål för ögonen som jag skyndade igenom det andra som jag annars är så noga med. Nu gällde det verkligen att få till den där galoppslutan, ny lektion väntade dagen efter.

Det blev pannkaka.

Det var lite i otakt med den planerade middagsgrillningen, men jag lovade att skynda mig.

Jag krävde för mycket för snabbt. Min häst förstod inte och värjde sig så gott hon kunde. Hon ställde inte alls upp på min stressridning – och jag var besviken när jag satt av.

Först i bilen på väg hem insåg jag hur dåligt jag hade ridit. Det var mer förvånande att något alls hade gått bra. Jag blev tårögd när jag tänkte på hur hon ställt upp på mig och alltid försöker sitt bästa – och så fick hon det här. För en grillnings skull.

Kvällen därpå erkänner jag skamset för min tränare Monika Karlsson hur illa det gått dagen före. Hon tröstar och guidar mig sedan lugnt och pedagogisk fram till önskvärt resultat, på en glad häst som fick tid att förstå vad jag ville för att sen – som vanligt – göra sitt allra bästa för mig. Men utan Monikas rutinerade fingertoppskänsla hade det aldrig gått.

Om du har en lika fantastisk tränare som jag, glöm inte att visa din uppskattning!

Hästen får inte bli spänd, trött eller tjurig. Du måste ha hästen med dig mentalt.

I proffstipset med Årets tränare Anna Hedbys i senaste numret av Ridsport påminns jag om det viktigaste: Hästen får inte bli spänd, trött eller tjurig. Du måste ha hästen med dig mentalt.

Amen.

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 13/2022.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden