Fälttävlan
5 maj 2020 11:44

Rekommendationer för säker terrängträning

SäkerhetI fälttävlan pågår ett ständigt arbete med hur man kan göra sporten säkrare - ett arbete som har haft fokus på hur säkerheten ska upprätthållas på tävling. Men risker finns även vid träning på terränghinder, och nu har det tagits fram nya rekommendationer.

Rekommendationer för säker terrängträning
Nu finns rekommendationer för tränare och arrangörer, om vad som gäller för träning på terrängbanorna. Foto: Fredrik Jonsving

De nya rekommendationerna riktar sig främst till de tränare som bedriver träning på terrängbanor, samt de som hyr ut sina terrängbanor. Ridsportförbundet skriver att det är mycket viktigt att terrängbanorna runt om i Sverige får användas för träning, för att ge hästar och ryttare chansen att utbildas i terrängen.

Ridsportförbundets fälttävlanskommitté och banbyggnadsgrupp, som tagit hjälp av det juridiska utskottet med ansvarsfrågorna, vill med rekommendationerna lägga mer fokus på säkerheten under terrängträningar så att dessa utförs på rätt sätt.

Flaggor vid godkända hinder

Man vill nu se att hindren är inflaggade även på träning, ”så att hästarna i tidig ålder lär sig att ”leta” flaggor”. Detsamma gäller för marklinjer, där man anser att hästen behöver samma hjälp på träning som krävs vid tävling. Används mobila hinder måste dessa förankras. Rekommendationen till de som ansvarar för terrängbanan är därför att inflaggning nu ska användas som en indikator på att hindret får ridas vid träning – att hindret är fast vid marken, har anpassad marklinje och är säkert för hoppning.

Det blir därför tränaren eller den som arrangerar träningen som är ansvarig för att kontrollera att hindren verkligen är fastsatta, och samtidigt avgöra om underlaget är tillräckligt säkert för att hindret ska kunna hoppas.

Rekommendationerna gäller från och med den 1 maj 2020.

Ridsportförbundets rekommendationer

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden