SkolstängningPå tisdagen gick regeringen ut och uppmanade samtliga gymnasier och universitet att gå över till distansundervisning från och med onsdag. På Bollerup Naturbruksgymnasium förbereder sig nu 240 elever på att lämna skolan där personal tar över all häst- och stallskötsel från och med fredag. Även riksanläggningarna Flyinge, Strömsholm och Wången tömmer elevhemmen.
Skolor stängs – elevhemmen töms
För att bromsa spridningen av coronaviruset uppmanade regeringen på tisdagen alla landets gymnasier och universitet att gå över till distansundervisning.
– Från och med imorgon onsdag kommer alla Sveriges gymnasieskolor, kommunala vuxenutbildningar, yrkeshögskolor, högskolor och universitet att rekommenderas att gå över till att bedriva distansundervisning, sade statsminister Stefan Löfven vid en presskonferens.
Statsministern sa också att det förbereds för att även stänga grundskolor och förskolor.
Elever skickas hem
Lena Tjellander är rektor för Bollerups Naturbruksgymnasium där totalt 240 elever nu förbereder sig på att lämna skolan.
– Vi kommer följa regeringens rekommendationer. Från och med i morgon går vi över till distansundervisning i alla teoretiska ämne. De praktiska ämnena kommer att löpa på fram till fredag, då alla elever åker hem. Från och med nästa vecka finns inga elever kvar på Bollerup, säger hon.
Personalen tar hand om djuren
Rektorn och flera elever som uppvisat sjukdomstillstånd de senaste veckorna har redan lämnat skolan.
– Jag är själv väldigt förkyld och jobbar helt hemifrån för att inte smitta. De elever som känt sig krassliga har åkt hem och försöker tillsammans med all personal hitta en fungerande plan för hur situationen med alla djur på skolan ska lösas framöver, säger Lena Tjellander.
De elever med egen häst tar med sig hästen hem, skolans djur kommer framöver att skötas av personalen.
– Djuren måste tas om hand även om skolan stänger och det innebär att vi alla kommer att hoppa in och göra olika uppgifter oavsett vilken tjänst man har. Om det innebär att de ställs på vila eller hålls i gång är omöjligt att säga i dagsläget, säger Lena Tjellander.
Även Vretagymnasiet och naturbruksskolor i bland annat Västra Götaland meddelande på tisdagen att elever nu skickas hem och påbörjar distansundervisning tills vidare.
Riksanläggningar stänger elevhemmen
På riksanläggningarna Flyinge och Strömsholm ser situationen likadant ut. All teoretisk utbildning både för gymnasieelever och vuxen- och universitetsutbildningar kommer att erbjudas på distans och anläggningarnas elevboenden stängs igen helt, förutom på Wången där en del elever erbjuds fortsatt boende.
– Utflyttning sker i den takt som är möjlig i samråd mellan skolan, elever och dess föräldrar. Vi tittar på varje enskilt fall för att det ska fungera så bra som möjligt för alla, säger Christina Rosell, vd för Ridskolan Strömsholm och Flyinge.
Tentor i mindre grupper
Totalt berörs omkring 240 elever som studerar på olika program och linjer på Strömsholm och Flyinge, men där flera elever har Sveriges Ridgymnasium och Lunds kommun som huvudman.
– Vi kommer när det gäller våra egna elever göra individuella planer för eleverna i årskurs 3, i likhet med hur Vretagymnasiet hanterar situationen. Eleverna kommer att ges möjlighet att komma och tenta av de praktiska momenten enskilt eller i mindre grupper för att säkra möjligheten för dem att kunna ta examen, säger Rosell och tillägger att det även kan bli aktuellt för elever i årskurs 1 och 2 beroende på händelseutvecklingen.
Wångens elever erbjuds stanna
På Wången berörs 42 elever av stängningen.
-Vi har också ett antal elever som är ute på APL (arbetsplatsförlagt lärande – dvs. praktik). De eleverna kan fullgöra sin praktik då Jämtlands gymnasieförbund räknar detta som distansundervisning, skriver Emma Roos, marknads- och kommunikationsansvarig på Wången i ett mejl där det framgår att distansundervisningen på skolan beräknas pågår till och med den 3 april.
Wången stänger inte elevhemmet helt.
– Eleverna får i samråd med sina föräldrar välja om och när de åker hem. En del har privathästar på Wången som de kan behöva transportera hem, så de kommer att få tid på sig att ordna en bra transport hem och behöver inte stressa. Viktigare att de kan säkerställa ett säkert och bra sätt att resa hem på. Eleverna har också möjlighet att stanna på elevboendet, skriver Roos som också meddelar att skolhästarna garanteras god omvårdnad.
– Personalen går in och sköter våra skolhästar. Det blir en omprioritering när det gäller träning av hästarna, då de basala dagliga behoven går först; fodring, vattna, mockning, utegång och visitering. Vi har en väldigt duktig och erfaren personalstyrka, tre godkända hovslagare och egen veterinär på anläggningen. Det finns också resurser att ta in vid eventuell sjukdom, avslutar Emma Roos sitt mejlsvar.
Släpps ut i lösdrifter
Även på Vretagymnasiet, Strömsholm och Flyinge kommer skolhästarna nu tas om hand helt och hållet av personal.
– Vi tittar nu på bland annat vilka hästar som kan gå ut i lösdrift tills vidare, säger Christina Rosell.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på