Hästägartips
4 juli 2021 12:50
Ridsportplus

Rengör lädret som ditt anlete

Ridsport testarSkitiga träns och sadlar. De sistnämnda ofta med skarvar som är svåra att hålla smutsfria. Hur får du dem riktigt rena?

Rengör lädret som ditt anlete
Ridsport testar att göra rent läder med en elektrisk ansiktsborste.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att rengöra och vårda sina läderprodukter är viktigt om du vill förlänga livslängden på dem. Ibland kan dock underhållet av sadeln eller förbygeln åsidosättas lite väl länge …

Har man ingen egen skit, så kan det vara lätt att ärva andras – ett vanligt problem numera när begagnatmarknaden blir allt större.

Det finns många knep för att få lädret rent. Det gamla knepet med en mjuk tandborste i skarvarna håller än, men det finns ett som är ännu bättre.

Knepet stavas: elektrisk ansiktsborste.

Billig i inköp

Ansiktsborsten fyndades på en lågprisvarukedja för ynka 40 kronor. Den går på batterier och med i förpackningen finns en mjuk borste, svamp, massagehuvud och en enklare slip.

Det är den mjuka borsten som gäller. Med lite sadeltvål gör den nämligen underverk. På såväl ingrodd smuts som på vita sömmar och i skarvar på en mycket skitig sadel. Borsten jobbar på och tack vare mjukheten behöver man inte oroa sig för att den skulle påverka lädret.

Den skitiga sadeln i detta sammanhang var köpt begagnad och hade inte sett sadeltvål på ett par år, var putsad innan på det ”traditionella viset” men efter en tur med ansiktsborsten såg den betydligt renare och fräschare ut än på länge.

Hiss eller diss?

Tummenupp
Hiss

Redaktionens omdöme: Smidigt sätt att rengöra lädret. Det blir rent och du kommer åt på kniviga ställen. Nackdel: känslan av att köpa billiga elektroniksaker.

Fakta

Ansiktsborste

Vad? Ansiktsborste.

Funktion? I grunden att göra rent ansiktet, men i detta fall göra rent smutsigt läder.

Pris? En billig variant finns på Dollarstore för 40 kronor.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 10/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden